Dewinter: "Ik ben zeer ontgoocheld in mijn partijbestuur"

Filip Dewinter (Vlaams Belang) reageert ontgoocheld op de beslissing van zijn partij om hem terecht te wijzen en Anke Van dermeersch uit het partijbestuur te zetten. "Dit is allemaal gebeurd in de coulissen zonder dat de betrokkenen zich hebben kunnen verdedigen of verantwoorden", zegt hij in een reactie aan VRT Nieuws.
Jonas Roosens

Het partijbestuur van Vlaams Belang besliste eerder vandaag om Filip Dewinter terecht te wijzen, Anke Van dermeersch uit het partijbestuur te zetten en haar te vervangen als gemeenschapssenator. De aanleiding was het bezoek van parlementsleden Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris aan Griekenland. Daar hadden ze onder meer een ontmoeting met leden van Gouden Dageraad, een partij die als neonazistisch beschouwd wordt.

Dewinter neemt de terechtwijzing van zijn partij niet. "Ik ben op geen enkel moment gevraagd om gehoord te worden in het partijbestuur en mevrouw Van dermeersch evenmin. Dit is allemaal gebeurd in de coulissen zonder dat de betrokkenen zich hebben kunnen verdedigen of verantwoorden. Blijkbaar luistert men liever naar enkele linkse journalisten die dit allemaal in scène zetten dan naar de eigen partijbestuursleden."

Het partijkopstuk is niet van plan zich neer te leggen bij de maatregel, waarvan hij nog niet op de hoogte was gesteld: "Ik hoop dat mijn partij de moed zal hebben om deze maatregel aan mij te communiceren. Ik heb mij niet mogen verantwoorden, niet mogen verdedigen en dat vind ik bijzonder pijnlijk. Waarom zou ik mij bij wat dan ook neerleggen zonder zelfs maar officieel op de hoogte te worden gesteld." Het steekt Dewinter ook dat hij niet langer buitenlandse politieke contacten mag hebben zonder een mandaat van de partij.

"Ik omarm Gouden Dageraad niet"

Op de uitspraak van Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken dat de parlementsleden de indruk gewekt hebben dat het Vlaams Belang zich associeert met de Griekse partij "Gouden Dageraad", reageert Dewinter stellig: "Ik heb in Griekenland die partij niet omarmd."

"Ik heb daar gesproken met alle betrokken partijen om een inzicht te krijgen in de problematiek van de toevloed van illegalen en asielzoekers in Griekenland. Dus ook met de derde partij van het land en dat is toevallig Gouden Dageraad. Ik luister naar hen zoals zij naar mij luisteren. Dertig jaar Vlaams Belang heeft mij geleerd dat men best geen cordon sanitaire om het even wie trekt. Dat betekent niet dat ik sympathiseer met die partij of hen omarm. Ik ben te lang in het Vlaams Belang verketterd, te lang met dezelfde methodes bestookt om daaraan toe te geven."

Dewinter: "Veel vluchtelingen zijn stormtroepen van Erdogan"

Meest gelezen