Drie gewonden en veel schade door het stormweer

Na de doortocht van de storm die over ons land trok, wordt de schade stilaan opgemeten: omgewaaide bomen, hekken en kranen en afgewaaide dakpannen veroorzaken de meeste hinder. Drie mensen raakten gewond, onder wie een 17-jarige scoutsjongen die onder een boom terechtkwam.

De storm heeft het land intussen verlaten, maar tijdens zijn doortocht hebben de harde rukwinden heel wat schade veroorzaakt. De wind raasde dan ook met snelheden van zo'n 100 kilometer per uur over het land. Aan de kust, in Zeebrugge werd zelfs 115 kilometer per uur gemeten. De zwaarste windvlagen werden geregistreerd op zee, op Westhinder: daar werd 132 km/u geregistreerd.

De storm eiste ook drie slachtoffers: in Borsbeek raakte een 17-jarige scoutsjongen zwaargewond toen hij onder een boom terechtkwam en in Antwerpen raakte ook een vrouw ernstig gewond toen op de Groenplaats een stelling omwaaide (foto's onder). In Sint-Gillis belandde een omgewaaide schoorsteen op een vrouw, die toevallig voorbijkwam. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis, maar haar toestand is niet levensbedreigend.

In alle provincies werden de brandweerkorpsen overstelpt met oproepen van mensen met stormschade. De noodcentrales 112 werden zodanig overstelpt  dat er gevraagd werd om enkel het noodnummer te gebruiken bij levensbedreigende situaties.

(lees verder onder de foto's)

Omgewaaide bomen, afgewaaide dakpannen, losgerukte tenten

Omgevallen bomen en afgewaaide takken veroorzaken de grootste hinder. Hier en daar blokkeren ze wegen of belandden ze op woningen.

In Koksijde, werd de wereldbekerwedstrijd cyclocross afgelast nadat de vip-tent door de hevige wind werd losgerukt (1e foto onder). In Wachtebeke, in Oost-Vlaanderen, een tent vernield waar een paardenspektakel plaatsvond. In Londerzeel, in de provincie Vlaams-Brabant, viel dan weer een werfkraan om, die op het dak van een woning belandde. In Sint-Genesius-Rode moest de brandweer uitrukken voor een woningbrand die ontstaan was door de storm. Ook in Moerbeke hield de storm lelijk huis (2e foto onder), en aan het Deurganckdok, in de Antwerpse haven, waaiden gestapelde containers omver (3e foto onder). 

(lees verder onder de foto's)

Slechts 1 baan bruikbaar op Brussels Airport

Door de storm moest ook het luchtverkeer op Brussels Airport worden aangepast: alle vluchten maakten gebruik van de kortere dwarsbaan 01/19, via Antwerpen, Mechelen, Bonheiden en Perk-Kampenhout. Vliegtuigen die opstijgen deden dat ook tegenwinds op piste 19.

IJzer treedt buiten zijn oevers

In veel rivieren en kanalen staat het water ook hoog. Vooral in de Westhoek, in het gebied van de IJzer, zijn landelijke wegen overstroomd (foto onder), terwijl de bekkens errond stilaan verzadigd raken. Bijkomende regen kan het waterpeil bovendien nog doen stijgen. 

(lees verder onder de foto)

Bossen en parken gesloten

Een aantal parken en begraafplaatsen -onder meer alle parken in het Brussels Gewest- bleven uit voorzorg de hele dag dicht. Gisterenmiddag was al beslist om het Ter Kamerenbos in Brussel af te sluiten voor het verkeer. Het agentschap Natuur en Bos raadt aan om bossen en parken sowieso te vermijden bij dit weer.

Meest gelezen