Kazachgate: Armand De Decker neemt ontslag uit al zijn functies binnen de MR

De voormalige Senaatsvoorzitter Armand De Decker neemt ontslag uit al zijn functies binnen de Mouvement Réformateur (MR) en zal dus niet meer spreken in naam van die partij. Dat heeft de arbitragecommissie van de partij beslist in overleg met partijvoorzitter Olivier Chastel.

In een mail van een oud-adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy wordt bevestigd dat de Belgische oud-minister Armand De Decker betrokken was bij de goedkeuring van de zogenoemde afkoopwet, die via de verruimde minnelijke schikking de Belgisch-Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev ten goede kwam. De Decker zou drie toenmalige ministers hebben "gesensibiliseerd": Stefaan De Clerck (CD&V), Didier Reynders (MR) en Steven Vanackere (CD&V).

Armand De Decker en zijn advocaat werden vandaag gehoord door de arbitragecommissie van zijn partij. Daarna werd beslist dat De Decker verlof neemt uit al zijn interne functies bij de partij, als lid van het partijbureau en als voorzitter van de partij-afdeling in Ukkel. Hij blijft voorlopig wel burgemeester van Ukkel en Brussels parlementslid. Mocht het parket hem in verdenking stellen, dan moet hij ook die functies opgeven.

MR-voorzitter Olivier Chastel herhaalt nog eens het vermoeden van onschuld tegenover Armand De Decker en hoopt snel over alle informatie te beschikken. "Voor de MR is het ook erg belangrijk dat het parlement zijn licht laat schijnen over de zaak, in de vorm van een onderzoekscommissie", zegt hij.

François-Xavier de Donnea, voorzitter van de arbitragecommissie, vraagt Armand De Decker om een dossier in te dienen bij de Federale Deontologische Commissie. Het gaat om een nieuw orgaan, dat werd opgericht binnen het parlement om het respect voor de deontologische principes te onderzoeken op vraag van een mandataris, een minister of een staatssecretaris.

Meest gelezen