Nederlandse journalist Okke Ornstein opgepakt in Panama

De Nederlandse journalist Okke Ornstein is opgepakt in Panama. Er zou hem een celstraf van twintig maanden boven het hoofd hangen wegens smaad en laster. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) veroordeelt de arrestatie scherp.

In 2012 werd Ornstein al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden voor smaad en laster. De journalist had een reeks artikelen gepubliceerd op zijn weblog "Bananama Republic" over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner. Hij werd eerder deze week pas gearresteerd. Zijn site is al een hele tijd niet meer bereikbaar.

Volgens algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning is de arrestatie in strijd met de vrijheid van meningsuiting. "Met deze arrestatie wordt een signaal afgegeven dat kritische journalistiek over fraude en corruptie niet mogelijk is in Panama. Ornstein wordt in deze kwestie afgestraft op een wijze die absoluut niet past in een democratische rechtsstaat", staat te lezen op de site.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de zaak op de voet te volgen en in nauw contact te staan met de freelance journalist, zijn familie en de NVJ.

Meest gelezen