Speciale VN-gezant voor Syrië: "Tijd dringt voor Oost-Aleppo"

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, vreest dat de toename van het geweld in het oosten van de Syrische stad Aleppo ernstige humanitaire gevolgen kan hebben. "De tijd dringt", zo benadrukte hij vandaag in de hoofdstad Damascus.
AFP or licensors

De wijken in Oost-Aleppo worden momenteel gecontroleerd door de rebellen, maar het gebied wordt zwaar bestookt door het Syrische regime. Het regeringsleger heeft sinds dinsdag het offensief op dat deel van de stad drastisch opgevoerd. Dat leidde langs beide kanten tot een escalatie van geweld, waardoor al tientallen mensen om het leven zijn gekomen.

"Op basis van wat wij horen van onze collega's bij humanitaire agentschappen is er vooral in Oost-Aleppo, maar ook in andere delen van Syrië, een toenemende vrees voor een stijging van het aantal militaire operaties", zo verklaarde de Mistura enkele uren na een ontmoeting met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Mouallem.

"Tegen kerstmis zullen we de ineenstorting zien (...) van wat er overblijft van Oost-Aleppo. En je kan 200.000 mensen krijgen die op de vlucht slaan richting Turkije, wat een humanitaire ramp zou zijn", klinkt het nog. "De tijd dringt. We rijden een race tegen de klok."

De Mistura stelde Mouallem ook voor om de oppositie een autonoom bestuur te laten voeren in het oosten van Aleppo. Maar de Syrische regering wil daar niet op ingaan, zo betreurde de VN-gezant.

Meest gelezen