Tommelein niet gewonnen voor verbod op diesel en benzine in 2030

Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open VLD) is geen voorstander van een verbod op de verkoop van diesel- en benzinewagens in 2030. Dat laat hij weten na een discussie in "De zevende dag" over het voorstel van Groen. Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) is het idee wel genegen.

Groen stelde afgelopen week voor om in 2030 volledig uit fossiele energie te stappen. Zo wil de partij dat er vanaf 2018 alleen nog elektrische bussen rijden. Vanaf 2030 moet er volgens de partij een volledig verbod komen op auto's die rijden op benzine of diesel. Om alle auto's te vervangen door elektrische wagens zal er wel nog fors geïnvesteerd moeten worden in meer laadpalen, waarvan ons land er op dit moment slechts vijfhonderd telt.

Vlaams minister voor Milieu Joke Schauvliege (CD&V) liet gisteren na afloop van de klimaattop in Marrakesh weten dat het idee ons land kan helpen om de uitstootdoelstellingen te halen. Het voorstel, dat ook wordt gesteund door de jongerenafdeling van CD&V, wordt komend weekend besproken op het congres van de partij.

Niet verplichten

Voor Tommelein gaat een verplichting te ver. "Automobilisten zullen overschakelen naar elektrisch rijden als het voor hen doenbaar is", stelt hij. "Ik heb een overtuiging dat opleggen, eisen en verplichten niet de juiste manieren zijn om mensen te overtuigen."

Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB wees er in "De zevende dag" nog op dat pas de komende vijf tot tien jaar duidelijk zal worden welke technologie het gaat halen. "Er is geen twijfel dat de wagen van de toekomst elektrisch is, maar de vraag is waar de energie zal opgeslagen worden, in een batterij, in waterstof?"

Een verplichting in 2030 komt volgens hem dus te vroeg. "Pas binnen tien jaar zal er een verruiming van het aanbod zijn. Er zijn op dit moment maar drie elektrische wagens valabel voor gezinnen", besloot hij.

Meest gelezen