Uniek 15e-eeuws manuscript opgedoken in Brussels veilinghuis

Een meer dan vijfhonderd jaar oud manuscript met Gregoriaanse kerkgezangen is opgedoken in het Brusselse veilinghuis "The Romantic Agony". Het boek, dat perfect bewaard gebleven is, komt uit de privéverzameling van een Belgische familie en wordt op minstens 60.000 euro geschat. Maar experten noemen de vondst nu al van "onschatbare waarde".

Van de herkomst van het Graduale is weinig geweten. Het boek dat stamt uit de vijftiende eeuw werd vermoedelijk op vraag van een rijke kunstmecenas gemaakt voor een klooster of abdij, gelinkt aan het Franse Koninklijke Hof. Sinds 1950 is het in bezit van een Belgische familie.

Johan Devroe, expert bij veilinghuis The Romantic Agony benadrukt het belang van het werk: "Een Graduale uit die tijd én in zo'n perfecte staat: het is bijna ongezien en mag nu al historisch van onschatbare waarde genoemd worden." Hij roept de volgende eigenaar ook op om zorg te dragen voor het werk. "Zelfs wij moeten oppassen voor plotse temperatuurschommelingen om het perkament niet te beschadigen."

Het boek weegt maar liefst 21 kilogram en bevat 175 pagina's religieuze muziek. Vooral twaalf miniaturen maken het werk zo kostbaar. Er waren meer dan 100 dierenvellen nodig voor het manuscript te maken. Het Graduale gaat volgend weekend onder de hamer. Er is veel internationale belangstelling voor de veiling.

Meest gelezen