Vlaams Belang zet Van dermeersch uit partijbestuur, Dewinter terechtgewezen

Vlaams Belang neemt maatregelen na het omstreden bezoek van enkele Vlaams Belangers aan de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Vlaams Belangpolitica Anke Van dermeersch zal worden geschrapt als partijbestuurslid en zal worden vervangen als gemeenschapssenator. Filip Dewinter wordt terechtgewezen.

Het Partijbestuur van Vlaams Belang is vandaag in een speciale vergadering bijeengekomen naar aanleiding van het bezoek van parlementsleden Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris aan Griekenland.

De partijleden reisden afgelopen week naar Griekenland om er de vluchtelingencrisis met eigen ogen te aanschouwen. Op foto's en berichten op sociale media was te zien dat de Vlaams Belangers ook een ontmoeting hadden met leden van Gouden Dageraad en dat Dewinter zelfs een toespraak hield op een bijeenkomst van die partij. Gouden Dageraad wordt beschouwd als neonazistisch.

"Het partijbestuur stelt vast dat de betrokken parlementsleden tijdens hun bezoek de indruk hebben gewekt dat Vlaams Belang zich zou associëren met de Griekse partij "Gouden Dageraad". We hebben hier geen uitstaans mee", laat Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken weten.

"De drie hebben met hun bezoek ernstige schade toegebracht aan de partij", zegt de voorzitter nog. De drie betrokken parlementsleden worden nu officieel terechtgewezen. Ze mogen geen politieke buitenlandse contacten meer onderhouden zonder mandaat van de voorzitter of van het partijbestuur.

Van de delegatie die naar Griekenland reisde, was Van dermeersch de enige die in het partijbestuur zat. Omdat het orgaan enkel eendrachtig beslissingen kan nemen, werd ze uit die functie ontheven. "Daarnaast verliest ze ook haar zetel als gemeenschapssenator, omdat ze onder die titel heeft gesproken in Griekenland", zegt voorzitter Van Grieken. Ze blijft wel Vlaams Parlementslid. Penris en Dewinter blijven Kamerlid. De partij kan hen die zetel ook niet ontnemen als ze dat zou willen. "Hiermee is het incident gesloten", besluit Van Grieken.

Jasper Jacobs

Dewinter: "Veel vluchtelingen zijn stormtroepen van Erdogan"

Meest gelezen