120.000 Britten willen dat Queen renovatie Buckingham Palace zelf betaalt

Een petitie die koningin Elizabeth II oproept om de renovatie van Buckingham Palace zelf te betalen, rijft vlotjes de handtekeningen binnen. De teller staat sinds vrijdag op meer dan 120.000. De renovatie zou zo'n 430 miljoen euro belastinggeld kosten en dat zien veel Britten blijkbaar niet zitten.

Wie de Netflix-reeks "The crown" al heeft gezien weet perfect hoe Buckingham Palace eruitziet, want het koninklijke paleis in Londen is in 60 jaar tijd niet ingrijpend veranderd en daar wil de overheid nu iets aan doen, met een tienjarenplan. 

De oude verwarmingsboilers die nog uit de jaren 80 stammen, moeten eruit en ook de waterleidingen en elektriciteitsdraden moeten allemaal worden vernieuwd. Prijskaartje: zo'n 430 miljoen euro. Dat geld komt uit de staatskas, want Buckingham Palace is geen privébezit van de Queen.

Veel Britten zien dat anders en een petitie die vrijdag werd opgestart, loopt als een trein. Na vier dagen staat de teller al op meer dan 120.000 handtekeningen. De reacties spreken boekdelen: de Britten hebben jaren moeten besparen en velen kunnen de eindjes moeilijk aan elkaar knopen. Dan moet de koninklijke familie maar zijn eigen huis opknappen, klinkt het.

13 miljard euro

Financieel zou dat alvast geen probleem zijn, want het familiefortuin van "de kroon" zou onschatbaar zijn. Eén schatting heeft het toch over 13 miljard euro, gebouwen en gronden niet meegerekend.

Om de renovatie te bekostigen, wordt de dotatie van het koningshuis tijdens de duur van de werken verhoogd. Volgens de regering zal Buckingham Palace na de renovatie zo'n 4 miljoen euro extra opbrengen, door de bezoeken aan het paleis en door de uitgespaarde energiekosten.

Buckingham Palace is de officiële verblijfplaats van de Queen in Londen. Het werd gebouwd in 1703. Sinds 1837 is Buckingham Palace de officiële residentie van de koning of koningin. Queen Victoria was de eerste monarch die het paleis permanent bewoonde. De huidige Queen Elizabeth II verblijft regelmatig in Buckingham Palace, maar het is een publiek geheim dat ze eigenlijk liever in Windsor Castle verblijft of op haar landgoederen Balmoral en Sandringham.