"België doet het niet zo slecht op vlak van aanpak van burn-outs"

Ook al uit het zich niet meteen in de cijfers: België doet het niet zo slecht op het vlak van de aanpak van burn-outs. Dat heeft professor en burn-outexperte Elke Van Hoof gezegd in "De afspraak". "Er is een acuut probleem maar er zijn tegelijkertijd binnen de overheden, binnen de wetenschappelijke wereld en binnen de gezondheidszorg ongelooflijk veel acties bezig."

Steeds meer Belgen zijn langdurig ziek omdat ze kampen met een burn-out. Zo zijn er de laatste jaren bijna 70 procent meer langdurig zieken door een burn-out dan vijf jaar geleden.

Van Hoof erkent dat er een acuut probleem is, maar ziet de toekomst tegelijk positief in. "Je kan niet verwachten dat iets wat zich ellenlange jaren heeft voorbereid en dat we nu pas naar voren zien komen, dat we dat meteen opgelost krijgen. We zijn niet voorbereid."

"Volgend jaar opnieuw dramatische stijging"

Het topje van de ijsberg is volgens Van Hoof ook nog niet bereikt. "Ik kan jullie geruststellen dat ik hier volgend jaar kan terugkomen en dat er nog een dramatische stijging van het aantal burn-outs zal zijn." Van Hoof wil ten slotte ook geen afbreuk doen aan de "hel die de burn-out met zich meebrengt" of aan "het feit dat er een sense of urgency dreigt". Ze wil alleen maar zeggen dat ze hard aan het werken zijn om er iets aan te doen.

"Een van de dingen is: onze welzijnswet, de aanpassingen die ze hebben gedaan -er is nog winst mogelijk-, maar eigenlijk zit dat goed in elkaar. Ook de werkhervattingswet, de aanpassingen die ik zie aankomen, zijn erop geënt om mensen te activeren. En niet alleen de individuen, maar ook de bedrijven en de artsen."

Wanneer volgt de omslag?

Wanneer Van Hoof dan een omslag ziet gebeuren van die stijgende curve van burn-outs? "Wanneer we het helder hebben dat we op vlak van de maatschappij iets moeten veranderen, op het vlak van onze organisaties en op het vlak van de individuen. Wat ik nu veel te veel zie is dat of de maatschappij naar voren wordt geschoven of het individu. Ik heb er goede hoop op dat we steeds dichter naar elkaar toekomen."