"Britse bedrijven zullen niet op de rand van de klif staan"

De Britse premier Theresa May probeert de onrust van het bedrijfsleven over de toekomstige handelsrelaties met de EU weg te nemen. Heel wat bedrijven vrezen dat de regels plotseling zullen veranderen als de onderhandelingen over de brexit over twee jaar afgerond zijn.

Verschillende Britse werkgeversorganisaties dringen aan op een overgangsperiode na afloop van de formele onderhandelingen. May zei dat ze zich bewust is van de onrust bij de bedrijven en "dat er zekere dingen besproken zullen moeten worden". Dat zal gebeuren tijdens de onderhandelingen met de EU die eind maart volgend jaar beginnen.

De bedrijven vragen zich af wat er zal gebeuren eens de twee jaren van onderhandelingen met de EU voorbij zijn. Ze zijn bang dat de handelsrelaties plots helemaal anders zullen zijn, mocht een deal over een nieuw handelsverdrag met de EU nog niet rond zijn. "Ik begrijp dat mensen en bedrijven niet op de rand van een klif willen staan, dat ze een zekere mate van zekerheid willen over wat er te gebeuren staat", zei May.

Toch is ze niet van plan om veel in haar kaarten te laten kijken over de strategie die ze wil volgen in de onderhandelingen over de brexit. "Bedrijfsleiders zouden beter dan iemand anders moeten begrijpen dat ze niets wil doen om een goede deal in gevaar te brengen", stelde May.

Algemeen wordt verwacht dat het onderhandelen van een nieuwe handelsovereenkomst met de EU meer dan twee jaar zal duren. Of May met haar opmerkingen aangeeft dat ze aanstuurt op een overgangsperiode na die twee jaar is niet duidelijk, maar het is wel de eerste keer dat ze een hint in die richting geeft.

Vennootschapsbelasting

Als onderdeel van haar economisch programma belooft May de bedrijven dat ze de  laagste vennootschapsbelasting wil invoeren van de G20, de twintig grootste economieën ter wereld. De premier belooft ook jaarlijks 2 miljard pond aan extra investeringen in onderzoek en ontwikkeling, om van Groot-Brittannië een topspeler in wetenschappen en technologie te maken.

De plannen om de vennootschapsbelasting drastisch te verminderen lokken alvast kritiek uit van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. "Groot-Brittannië is nog steeds lid van de Europese Unie en daarmee gebonden aan de overeenkomstige Europese wetgeving", aldus Schäuble.

En wanneer Groot-Brittannië op een dag niet meer tot de Europese Unie behoort, dan is het volgens Schäuble ook nog steeds gebonden aan de afspraken van de G20, "althans toch als het fatsoenlijke mensen zijn". "Want tijdens de G20-top in Antalya is net overeengekomen om een wedloop naar beneden van de vennootschapsbelasting ter vermijden", zegt Schäuble.