"Er was géén afspraak over toespraak bij Gouden Dageraad"

Vlaams Belangpolitici Filip Dewinter en Anke Van dermeersch blijven kibbelen met hun voorzitter Tom van Grieken over het Gouden Dageraad-incident. Volgens Van Grieken was er op voorhand een duidelijke afspraak, maar dat ontkent Van dermeersch stellig. "Ik heb er nooit met hem over gesproken", zegt ze in "De wereld vandaag".

De partijtop van Vlaams Belang besloot gisteren Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris op de vingers te tikken na hun toespraak bij de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad vorige week. Case closed, dacht voorzitter Van Grieken, maar de drie politici zijn het daar niet mee eens. Vooral Dewinter en Van dermeersch vinden de terechtwijzing niet kunnen en stappen naar de partijraad, het hoogste partijorgaan.

Volgens Van Grieken kon hij niet anders dan deze beslissing nemen. "Ik had op voorhand de delegatie verboden om te praten voor Gouden Dageraad. Ik heb hen dat zelfs schriftelijk meegedeeld", zegt hij.

Op de vraag of die afspraak er effectief was, wilde Dewinter in "De wereld vandaag" geen antwoord geven. Van dermeersch deed dat uiteindelijk wel. "Er was geen afspraak", zegt ze. "Ik heb zelfs niet over de Griekenlandreis gesproken met mijn voorzitter. Op het partijbestuur van vandaag zou ik er voor het eerst toelichting bij geven, maar gisteren moest ik via de pers vernemen dat ik eruit word gegooid."

"Blijf trouw partijlid"

Waar Dewinter - die enkel een berisping kreeg - vanmiddag nog "eerherstel" vroeg, wil hij nu enkel nog "een eerlijk en open gesprek". "Wij hebben in Griekenland met verschillende instanties gepraat en ja, ook met de derde grootste partij van het land (Gouden Dageraad, nvdr.). Ik doe niet mee aan cordons, omdat ik weet hoe het voelt om uitgesloten te worden."

Dewinter blies in zijn communicatie vandaag warm en koud. In een interview met "Het journaal" noemde hij de "eenzijdige beslissing" van de voorzitter "bijna dictatoriaal". In "De wereld vandaag" op Radio 1 klonk het wat milder: "Ik begrijp mijn jonge voorzitter. Hij heeft een andere rol te vervullen dan ik", benadrukte Dewinter nog. "Niemand moet zich illusies maken. Wij zullen samen een consensus vinden op de partijraad. Ik blijf een trouw partijlid."

Van Grieken van zijn kant is ervan overtuigd dat de partijraad zijn standpunt zal volgen. "Ik zie er als voorzitter op toe dat alle leden hetzelfde verhaal vertellen", zegt hij aan VRT Nieuws. "Ik heb het vertrouwen in alle leden van Vlaams Belang. Het is nooit leuk om zulke maatregelen te nemen, maar ik ben blij dat de discussie intern kan worden gevoerd."

Wel of niet uit Senaat?

Van dermeersch kreeg een strengere sanctie dan haar twee collega's. Zij kreeg gisteren namelijk te horen dat ze uit het partijbestuur werd gezet en bovendien moet ze opstappen als gemeenschapssenator. Dat laatste is ze alleszins niet van plan. "Ik heb de eed afgelegd als senator en ben aanvaard door de Senaat. Zolang ik daar geen ontslag neem, is er geen plaats vrij."

Die visie weerlegt voorzitter Van Grieken. "De juridische dienst van het Vlaams Parlement heeft mij laten weten dat dat de bevoegdheid is van de Vlaams Belangfractie in het Vlaams Parlement. Wie ben ik om daaraan te twijfelen."

Dat Van dermeersch een strengere straf zou krijgen omdat ze een vrouw is - zoals de politica zelf beweert - ontkent Van Grieken eveneens. "De anderen zaten niet in het partijbestuur. We hebben de lijn doorgetrokken."

Dewinter: "Wie de reis betaalde? Daar heeft u geen zaken mee"