"Hele werking van justitie lamgelegd doordat iemand niet wordt overgebracht"

Het proces tegen een teruggekeerde Syriëstrijder in Antwerpen moest vandaag met enkele dagen worden uitgesteld omdat de beklaagde niet op tijd naar de rechtbank kon worden gebracht. "Schering en inslag", klagen advocaten aan. Ze wijzen op de capaciteits- en communicatieproblemen waardoor processen regelmatig moeten worden uitgesteld.
Archieffoto

Vandaag had in Antwerpen het proces moeten beginnen tegen Hakim Elouassaki. Hij wordt aangeklaagd omdat hij in Syrië een man zou vermoord hebben. Een bijzonder proces omdat voor het eerst in België een teruggekeerde Syriëstrijder terechtstaat voor moord in Syrië zelf.

Maar het proces moest meteen worden uitgesteld, omdat de beklaagde niet op tijd in de rechtbank raakte. Het politievervoer tussen de gevangenis in Gent en de rechtbank in Antwerpen was niet geregeld.

De beklaagde weigerde vorige vrijdag namelijk om vandaag voor de rechter te verschijnen. Zijn advocaten en het parket hebben dat diezelfde dag nog rechtgezet, omdat ze absoluut wilden dat de beklaagde wel degelijk naar de rechtbank zou gaan. Maar het bericht dat toen aan de politie van Gent werd verzonden met de melding dat er toch agenten moesten klaarstaan voor het vervoer vandaag, werd pas deze ochtend gezien. Kennelijk kon er vrijdag na 16 uur niemand meer bereikt worden.

"Spijtig voorbeeld"

Duidelijk een communicatieprobleem. Maar het gebeurt wel vaker dat verdachten niet naar de rechtbank kunnen worden overgebracht.

"Het is schering en inslag", zegt advocaat Walter Damen, die de betrokken Syriëstrijder in deze zaak verdedigt. "Men moet zorgen dat de diensten voldoende infrastructuur en middelen krijgen om dergelijke zaken te vermijden. Vandaag is een spijtig voorbeeld: de federale magistraat houdt de hele dag vrij, drie anderen magistraten houden zich vrij, advocaten ook. De hele werking van justitie wordt vandaag lamgelegd door het feit dat iemand niet wordt overgebracht."

"Onprofessioneel"

Ook andere advocaten horen we klagen over "structurele capaciteitsproblemen", vooral dan bij de FOD Justitie. "Soms zijn er niet genoeg begeleiders of voertuigen om gevangenen over te brengen. In Brussel zie je vaak dat mensen wel in het Justitiepaleis geraken en daar beneden in de cellen zitten, maar dat er onvoldoende veiligheidspersoneel is om de beklaagden te begeleiden naar boven, en dan worden ze niet voorgeleid."

"Het toont aan dat men vaak onvoldoende professioneel bezig is. In sommige gevallen is er ook sprake van ambtenarij, zeker als het gaat over het excuus van kantooruren", luidt het. "Dat is niet correct. Zeker in zulke dossiers moet het ter harte worden genomen. Andere processen tonen aan dat het zeker kan."