"Sorry dat we uw droom doen uiteenspatten"

Hartverwarmend. Schattig. Zo lief. Het internet liet zich vorige week maar al te graag charmeren door de beelden van een ijsbeer die een vastgebonden husky liefdevol aaide. Maar uiteindelijk bleek die ijsbeer toch niet zo’n grote affectie te tonen voor zijn nieuwe vriend. Enkele uren nadat deze beelden gemaakt werden, vrat hij een andere husky weliswaar met huid en haar op.

"Sorry dat we jullie droom doen uiteenspatten, maar het leven in de vrije natuur is brutaal en meedogenloos. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het ook altijd te mooi om waar te zijn", concludeerde de wetenschappelijke website Science Alert.

"Het was de enige dag dat we de ‘fucking’ beren niet gevoed hadden, dat we niets voor hen klaar gelegd hadden", aldus Brian Ladoon, eigenaar van het dierenasiel in Churchill, Canada, waar het opmerkelijke beeld van de aaiende ijsbeer gemaakt werd, op nieuwswebsite CBC, "En nu is een van mijn honden opgegeten. De afgelopen week heb ik 9 ijsberen gezien die zich in de buurt van ons asiel ophielden."

De Canadese autoriteiten bevestigden dat ze vorige week 3 ijsberen van Ladoons eigendom hadden verwijderd en dat één ijsbeer een hond van Ladoon gedood had. Dat Ladoon de beren voedert om zo zijn eigen honden te beschermen, wordt hem door de autoriteiten alvast niet in dank afgenomen: "Voor een beschermde diersoort als de ijsberen is het belangrijk dat we niet in hun natuurlijk gedrag ingrijpen. Dat kunnen we niet toestaan."

Professor Ian Stirling van de universiteit van Alberta vindt het alvast vreemd dat Ladoon zijn honden vastbindt in een streek die gekend is om zijn ijsberenpopulatie. "Dat maakt hen nog meer kwetsbaar", aldus Stirling.

Het "hartverwarmende" filmpje werd intussen bijna 4 miljoen keer bekeken op YouTube: