Aantal hiv-diagnoses bij Belgische homomannen stijgt weer

Het aantal diagnoses van hiv, het virus dat aids veroorzaakt, is in 2015 weer gestegen in ons land, na een zeldzame daling in 2014. Er zijn wel regionale verschillen, want in Vlaanderen is er wel een lichte daling met 3 procent.

In heel België was er in 2015 een daling van het aantal hiv-diagnoses met 4,7 procent, maar die daling is te danken aan de mindere diagnoses bij heteroseksuelen, voornamelijk uit zwart Afrika. Volksgezondheid zegt zelf dat die daling voorzichtig geïnterpreteerd moet worden, aangezien die specifieke cijfers sterk samengaan met het migratiebeleid.

Bij homoseksuele mannen stijgt het aantal diagnoses dus wel. In 2015 kregen 1.000 mensen te horen dat ze besmet waren met hiv, dat zijn 2,7 diagnoses per dag. In 2014 was er een daling, na een jarenlange stijging, maar die heeft zich dus niet voorgezet.

Regionale verschillen

In Vlaanderen was er in 2015 wél een kleine daling van het aantal hiv-diagnoses bij homomannen. Volksgezondheid heeft geen sluitende verklaring voor die regionale verschillen. Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, noemt wel de combinatie van verschillende preventietechnieken in Vlaanderen en de noodzaak van een specifiek hiv-plan in Brussel.

Sensoa zegt verheugd te zijn met het aantal besmette mensen met een zogenoemde onderdrukte virale lading (96 procent). Dat betekent dat die mensen het virus minder makkelijk kunnen doorgeven. Volgende week, op 1 december, is het trouwens Aidsdag.

Meest gelezen