Annemans: "Ik betreur dat Dewinter naar Gouden Dageraad is gegaan"

Europees parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) betreurt dat Filip Dewinter naar Griekenland is gegaan om contact te zoeken met de neonazistische partij Gouden Dageraad. Vlaams Belang wil zich met deze partij niet associëren, zegt hij in "Terzake".

"Ik sta 200 procent achter Tom Van Grieken, omdat het natuurlijk niet de eerste keer is dat de partijvoorzitter geconfronteerd wordt met het feit dat hij plots in de krant of in de media moet vernemen waar Filip naar afreist, en niet altijd in overleg", zegt Annemans. "Ik begrijp wel dat na anderhalf jaar dergelijke incidenten, het Tom Van Grieken en het partijbestuur wat te veel geworden is. Ik betreur wel dat het zo ver is moeten komen."

"Ik ben namens Vlaams Belang lid van de ENF-fractie in het Europees Parlement. Dat is een fractie van mensen zoals Le Pen, Wilders, de Oostenrijkse FPÖ en de Duitse AfD. Dat zijn kleppers. We hebben bijna anderhalf jaar geen fractie kunnen vormen omdat wij niks wilden te maken hebben met partijen zoals Gouden Dageraad, Jobbik (Hongarije) of de NPD (Duitsland)", zegt Annemans.

"Als je met die partijen geassocieerd wordt, dan trek je meteen allerlei discussies binnen over jodenhaat, homo-haat, geweldpleging, louche financiering, brandstichting en wat weet ik allemaal. Wij willen dat allemaal niet en daarom hebben wij anderhalf jaar gewacht voor de oprichting van de ENF-fractie", stelt Annemans.

"De leden van die fractie zijn de Europese partners van Vlaams Belang en ik betreur heel erg dat Filip zo maar naar Gouden Dageraad is gegaan. Ik hoop dat zijn overleg met Tom Van Grieken nog kan leiden tot een goed akkoord onder verstandige mensen en dat we dan de zaak kunnen sluiten. We hebben met Gouden Dageraad niets te maken, want je kan er niet mee onder de mensen komen", besluit Annemans.