Belg laat steeds meer geld op zichtrekening staan

De Belgen laten steeds vaker hun geld op een zichtrekening staan. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Bij Axa Bank is het gemiddelde saldo met 10 procent gestegen in vergelijking met het begin van dit jaar. Ook KBC zag de bedragen op 1,5 jaar tijd stijgen met 10 à 15 procent. "Ik begrijp dat de spaarder door de lage rentevoet niet meer de moeite doet het geld over te zetten naar een spaarrekening", legt Stef Leunens van KBC de evolutie uit.

Op dit moment staat er  op een zichtrekening bij Axa gemiddeld 4.483 euro. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met 10 jaar geleden. In 2006 stond er gemiddeld slechts zo'n 2.111 euro op de zichtrekening van de Axa-klant. Ook KBC, Belfius en BNP Parisbas Fortis merken een stijging op in het spaargedrag van hun klanten.

"Momenteel krijg je slechts een rente van 0,11 procent op je gewone spaarrekening", zegt Hilde Junius, woordvoerder van BNP Parisbas Fortis. "Dat maakt het natuurlijk minder interessant. Al zijn er wel alternatieven, zoals een woonspaarrekening. Daar kan je slechts een beperkt bedrag op vastzetten, maar als je echt van plan bent te sparen, dan denk ik dat alle beetjes helpen."

Ook Axa Bank vindt het geen goede oplossing om het geld zomaar op de zichtrekening te laten staan. "Aangezien de lage rentevoeten de inflatie zelfs niet compenseren, verliezen de klanten aan koopkracht", legt Axa-beleggingsexpert Jos Stappers uit. "Dat wil zeggen dat je met je geld morgen minder kan kopen dan vandaag."

Passief geldbeheer

In tegenstelling tot de zichtrekeningen, is het volume op de spaarrekeningen bij KBC wel stabiel gebleven. "Dat wil dus zeggen dat de mensen geen geld van hun spaarrekening afhalen om op hun zichtrekening te zetten", legt persverantwoordelijke Stef Leunens uit. "Er is eerder een trend om het geld dat binnen komt langer op een zichtrekening te laten staan. Waarschijnlijk in afwachting, tot er nieuwe, interessante kansen komen om het geld te beleggen."

Leunens begrijpt dat de spaarder nu niet de moeite neemt om het geld over te zetten. "Objectief is het verschil zo klein geworden", zegt hij. "Het is dezer dagen ook niet eenvoudig om hoog renderende alternatieven te vinden."

Meest gelezen