België moet met twee driesterren­restaurants vrede nemen

België moet in 2017 genoegen nemen met twee driesterrenrestaurants: Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan van Gert in Zedelgem. Dat blijkt uit de nieuwe Michelingids voor ons land en Luxemburg. Geen enkel restaurant neemt daarin de plaats in van De Karmeliet, het driesterrenrestaurant in Brugge dat recent de deuren sloot.
Peter Goossens en Gert De Mangeleer (archieffoto).

In Flanders Expo in Gent is vanavond de nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg voorgesteld. Daarbij was het vooral uitkijken naar het aantal driesterrenrestaurants dat die gids zou tellen.

Tot voor kort had ons land drie zulke restaurants: Hof van Cleve van Peter Goossens in Kruishoutem, Hertog Jan van Gert De Mangeleer in Zedelgem en De Karmeliet van Geert Van Hecke in Brugge.

Na 32 jaar heeft dat laatste restaurant eind september de deuren gesloten waardoor de teller in ons land op twee driesterrenrestaurants kwam te staan. Dat blijft ook het komende jaar zo want in de nieuwe Michelingids staat geen enkel nieuw driesterrenrestaurant.

Lieven Van Assche

The Jane

De voorbije weken speculeerden sommigen nochtans dat The Jane van Sergio Herman (kleine foto) in Antwerpen een derde ster zou krijgen. Dat was een krachttoer geweest voor het restaurant dat in 2014 de deuren opende en in al in 2015 een eerste en in 2016 meteen een tweede Michelinster kreeg.

The Jane mag die beide sterren houden, maar op een derde blijft het dus nog even wachten. Hof van Cleve en Hertog Jan mogen hun drie sterren dan weer behouden omdat ze volgens de jury van Michelin "persoonlijkheid hebben, een ervaring zijn en ervoor zorgen dat beide chefs blijven meedraaien aan de gastronomische wereldtop".

Jasper Jacobs

Mosconi

De opvallendste promotie in de nieuwe gids is voor Mosconi in het Groothertogdom Luxemburg. Het restaurant promoveert van één naar twee sterren en herovert daarmee de positie die het enkele jaren geleden verloor. De overige 20 restaurants in deze categorie behouden allemaal hun twee sterren.

Michelin heeft ook oog voor vernieuwing, klinkt het. Elf restaurants krijgen voor het eerst een ster. Daarbij is "niet alleen gekeken naar jeugdig enthousiasme, maar ook naar chefs die geduldig hun weg hebben gezocht."

Museumrestaurant en wijnwinkel

Bij die nieuwkomers vallen twee restaurants in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op. Bozar Brasserie die aan het gelijknamige kunsthuis is verbonden, kan voortaan op een ster rekenen. Datzelfde geldt voor Wine in the City in Jette. Dat is een wijnwinkel die ook eten serveert.

In de nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg staan 143 sterrenrestaurants, waarvan 11 nieuwe. 179 restaurants krijgen een Bib Gourmand, waaronder 25 nieuwe. Dat is een onderscheiding voor het aanbieden van een keuzemenu onder de 37 euro waarin seizoensgebonden producten primeren.

Dit zijn de nieuwkomers:

2 sterren:

 • Mosconi, Luxemburg

1 ster:

 • Brussel, Bozar Brasserie
 • Brussel, La Villa Emily
 • Brussel, Wine in the City
 • Aalst, Kelderman
 • Beveren-Leie, Castor
 • Marke, Vol-Ver
 • Nieuwkerken-Waas, 't Korennaer
 • Westerlo, Colette
 • Embourg, La Villa des Bégards
 • Roucourt, L'impératif
 • Sankt-Vith, Quadras

Deze restaurants staan sterren af:

Van 3 naar 0:

 • Brugge, De Karmeliet (wegens stopzetting)

Van 1 naar 0:

 • Brussel, Alexandre
 • Brussel, Le Passage
 • Antwerpen, Dôme (wegens stopzetting)
 • Dranouter, In de Wulf (wegens stopzetting)
 • Oudenaarde, Margaretha's (wegens stopzetting)
 • Luik, Le Jardin des Bégards (wegens verhuizing)
 • Maisières, L'Impératif (wegens verhuizing)