Ben Weyts terughoudend over verbod op handsfree bellen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voelt er weinig voor om handenvrij te bellen achter het stuur te verbieden. Dat zegt hij in een reactie op het nieuws dat ook wie handsfree belt minder aandachtig is in het verkeer. "Bellen, sms'en, mailen met de gsm in de hand, dat is nog altijd het meest gevaarlijke", aldus Weyts in het Radio 1-programma "De ochtend".

Volgens een BIVV-onderzoek in opdracht van Radio 2 heeft een bestuurder die een handsfreekit gebruikt 44 procent minder aandacht voor verkeersborden, en 28 procent minder voor andere bestuurders. Automobilisten kijken ook minder regelmatig in hun linker zijspiegel en hebben meer de neiging om op de middelste rijstrook te rijden.

"Eigenlijk ben ik niet verrast, dit bleek al uit vorig onderzoek", reageert minister Weyts. Hij vindt dat handenvrij bellen afgeraden moet worden, maar is terughoudend voor een verbod.

"Bellen, sms'en, mailen met de gsm in de hand, dat is nog altijd het meest gevaarlijke. In discussie treden met je medepassagiers leidt ook af, maar waar trek je dan de lijn? Ik trek die liever waar ze nu ligt, maar met meer controle", aldus Weyts. "Het heeft geen zin dat de huidige regelgeving die niet wordt nageleefd strenger wordt gemaakt, in de hoop dat ze dan wel wordt nageleefd."