Breitbart neemt Frankrijk en Duitsland in het vizier

Breitbart wil websites opzetten in Duitsland en Frankrijk. Dat vertelt hoofdredacteur Alex Marlow aan Reuters. Op die manier wil de Amerikaanse extreemrechtse nieuwszender munt slaan uit de volkswoede die de verkiezingscampagne van Donald Trump heeft ontketend.

Breitbart is bij ons dan wel een relatief onbekende naam, in de VS is de nieuwszender de jongste maanden uitgegroeid tot een van de grootste extreemrechtse stemmen in het medialandschap. Vooral de aanstelling van boegbeeld Stephen Bannon tot de campagneleider van Donald Trump in augustus, gaf de nieuwszender een eerste keer vleugels.

Sinds vorige week mag diezelfde Bannon zich bovendien chef strategie en senior adviseur van de verkozen Amerikaanse president noemen, een beslissing die heel wat stof doet opwaaien. Bannon staat immers bekend als racist en antisemiet. Ook over vrouwen heeft hij al meer dan eens controversiële uitspraken gedaan.

Brexit

In een interview met Reuters laat hoofdredacteur Alex Marlow in zijn kaarten kijken over wat hij met Breitbart van plan is nu Trump is verkozen. Zo wil hij de activiteiten van de nieuwszender in de VS fors uitbreiden. Opvallend: hij wil ook kantoren openen in Frankrijk en Duitsland om in die landen lokale Breitbart-websites op te richten. De sollicitatiegesprekken met journalisten zijn al aan de gang, zo verzekert hij.

Nieuw is de aanwezigheid van Breitbart in Europa niet. Enkele jaren geleden richtte Bannon al een kantoor in Londen op met als doel de anti-Europese sentimenten in het Verenigd Koninkrijk op te poken. Met succes: op 23 juni heeft een meerderheid van de Britten voor de brexit gekozen.

Marine Le Pen

Dat Breitbart nu zijn pijlen op Frankrijk en Duitsland richt, hoeft niet te verwonderen. In de beide landen vinden volgend jaar belangrijke verkiezingen plaats, in de beide landen heeft extreemrechts de wind in de zeilen. Door zich net daar te vestigen hoopt Breitbart munt te slaan uit volkswoede en sentimenten uit de onderbuik, net zoals de site dat in de VS heeft gedaan tijdens de verkiezingscampagne van Trump.

Het lijkt dan ook zo goed als zeker dat Breitbart bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk voluit de kaart van Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National zal trekken. In Duitsland zal de website waarschijnlijk de kandidaten van de rechts-populistische partij AfD steunen bij de parlementsverkiezingen.