Cazeneuve na nieuwe verijdelde aanslag: "Nog nooit is dreiging zo hoog geweest"

Afgelopen weekend heeft de antiterreureenheid van de Franse politie een grote actie gehouden in Straatsburg en Marseille. Daarbij zijn zeven verdachten opgepakt. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve werd zo een aanslag verijdeld die sinds lang werd voorbereid. "Nog nooit is de dreiging zo hoog geweest in Frankrijk", klinkt het.
Archieffoto

De politieactie gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag. Van de zeven opgepakte verdachten waren er zes aanvankelijk niet bekend bij de Franse inlichtingendiensten, van een zevende persoon werden de Franse autoriteiten op de hoogte gebracht door een ander land. De verdachten zijn tussen de 29 en 37 jaar oud en hebben de Franse, Marokkaanse of Afghaanse nationaliteit.

Het gaat om een terreurcel die al sinds lange tijd een aanslag aan het voorbereiden was op Franse bodem, zegt minister Cazeneuve. "We hebben dus een nieuwe aanslag verijdeld." Meer details over het doelwit en de omvang van de verijdelde aanslag zijn niet gegeven. De grote antiterreuractie komt er wel op vijf dagen voor de opening van de wereldberoemde en druk bezochte kerstmarkt van Straatsburg.

Het onderzoek wordt nu nog verder gevoerd door de procureur in Parijs, want aantoont dat het effectief om een groot dossier gaat. In juni werden al vijf mensen opgepakt die gelinkt worden aan de betrokken cel uit Straatsburg en Marseille.

Sinds begin dit jaar werden in Frankrijk al liefst 418 terreurverdachten opgepakt. "Nooit is de dreiging tegen Frankrijk hoger geweest", waarschuwt minister Cazeneuve. "Deze terroristische dreiging is erg heterogeen en blijft daardoor erg moeilijk om te detecteren en te voorkomen. Maar we zetten alle middelen in om dit te bestrijden."