Dewinter en Van dermeersch leggen zich niet neer bij "bijna dictatoriale beslissing"

Vlaams Belang-politici Filip Dewinter en Anke Van dermeersch leggen zich niet neer bij de sanctie die ze kregen van de partijtop na hun bezoek aan Gouden Dageraad. Ze stappen beiden naar de partijraad, het hoogste partijorgaan. "Ik leg mij niet neer bij deze eenzijdige, bijna dictatoriale beslissingen." Voorzitter Tom Van Grieken vraagt een overleg met de twee politici.

Het bezoek van Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris aan de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad blijft de gemoederen beroeren. Het partijbestuur besliste gisteren namelijk dat Van dermeersch uit het partijbestuur werd gezet en zal worden vervangen als gemeenschapssenator. Dewinter werd terechtgewezen.

Een beslissing die niet meteen in goede aarde viel bij de bewuste partijleden, zo bleek gisteren al. Vandaag blijkt dat de politici zich niet neerleggen bij de beslissing. Ze stappen beiden naar de partijraad van Vlaams Belang, het hoogste partijorgaan.

"Ik leg mij niet neer bij deze eenzijdige, bijna dictatoriale beslissingen", zegt Dewinter aan VRT Nieuws. "Ik sta achter mijn partij en haar ideeën, maar dat betekent niet dat ik de structuren niet in vraag mag stellen. Ik hoop dat ik eerherstel krijg, want de feiten zijn anders dan ze voorgesteld worden in de media. Ik heb in Griekenland met verschillende instanties gepraat. Ik was daar niet op propagandatocht voor Gouden Dageraad." Hij benadrukt wel een "loyaal lid van de partij te zijn en blijven".

"Vrouw twee keer harder gestraft"

Eenzelfde kritisch geluid is te horen bij Van dermeersch, bij wie het niet bleef bij een terechtwijzing. "Ik vind het compleet onbegrijpelijk dat ik op een zondagnamiddag via de pers moet vernemen dat ik een sanctie krijg", zegt ze. "Op het partijbestuur van vandaag stond de Griekenlandreis op de agenda, waar ik toelichting bij zou geven. Maar in een hysterische bui en zonder mij te horen, nam het partijbestuur gisteren al haar beslissing."

"De sanctie zelf vind ik ook nogal overroepen", zegt ze. "Ik begrijp niet waarom een vrouw twee keer harder wordt gestraft dan de mannelijke collega's."

Van dermeersch is alleszins niet van plan haar zitje in de senaat op te geven. "Ik heb de eed afgelegd als senator en ben aanvaard door de Senaat. Zolang ik daar geen ontslag neem, is er geen plaats vrij. Ik ben verkozen door mijn mensen en zal voor hen blijven opkomen."

Van Grieken wil overleg

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken laat ondertussen weten dat hij nog voor de partijraad van zaterdag een overleg wil plegen met de twee politici. Hij is er alleszins van overtuigd dat de partijraad achter de sanctie zal staan.

Waar gaat het over?

De drie partijleden reisden afgelopen week naar Griekenland om er de vluchtelingencrisis met eigen ogen te aanschouwen. Op foto's en berichten op sociale media was te zien dat de Vlaams Belangers ook een ontmoeting hadden met leden van Gouden Dageraad en dat Dewinter zelfs een toespraak hield op een bijeenkomst van die partij. Gouden Dageraad wordt beschouwd als neonazistisch.

Vooral Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken was niet gelukkig met die ontmoeting. "Met hun bezoek hebben ze de indruk gewekt dat Vlaams Belang zich zou associëren met de Griekse partij Gouden Dageraad, maar we hebben hier geen uitstaans mee", zei hij.