Druk op Koreaanse presidente om af te treden neemt toe

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul neemt de druk op Park Guen-hye toe. De oppositie onderzoekt hoe ze de presidente kunnen afzetten. Ook het protest bij de bevolking blijft hevig.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"De beste optie voor presidente Park Geun-hye is vrijwillig op te stappen", dat zegt Choo Mi Ae, voorzitster van de grootste Koreaanse oppositiepartij. De partij start een onderzoek naar de afzetting van presidente Park Geun-hye. Ook twee kleinere oppositiepartijen lieten weten een impeachmentprocedure voor te bereiden.

Park is verwikkeld in een corruptieschandaal rond haar vriendin Choi Soon-sil. Gisteren maakten de openbare aanklagers in de zaak een tussentijds rapport bekend. Daarin verklaren ze dat de Zuid-Koreaanse presidente een "belangrijke rol" speelde in het schandaal.

Tienduizenden betogers

Al weken komen manifestanten samen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul om het ontslag van de presidente te eisen. Ook op andere plekken in het land wordt geprotesteerd.

Park wordt ervan beschuldigd beïnvloed te zijn door haar vriendin Choi Soon-sil. De twee hebben al veertig jaar een hechte vriendschap. Park gaf toe meermaals advies gevraagd te hebben aan Choi over haar toespraken.

Choi zou haar jarenlange vriendschap met de presidente misbruikt hebben om donaties af te dwingen van grote bedrijven en die dan voor persoonlijke doeleinden te gebruiken.

Park heeft zich al meermaals publiekelijk geëxcuseerd voor het delen van informatie met haar vertrouwelinge.  Maar de publieke verontwaardiging blijft enorm. Vorige week kon Park nog slechts op de steun van vijf procent van de bevolking rekenen.