Gentse zakkenman opgehaald door ziekenwagen

Een man die al weken in een tramhalte van De Lijn leefde in het centrum van Gent, bij de Gentenaars bekend als "zakkenman", is vanmiddag meegevoerd door een ambulance. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De man woont al weken in een tramhokje in de Cataloniëstraat, vlak bij de ­Sint-Niklaaskerk. Iedereen in Gent kent hem als zakkenman. De Stad Gent gaf vorige week aan dat ze de man uit voorzorg gedwongen wou laten opnemen.

Vanmiddag werd de man meegenomen met een ziekenwagen. Het grootste deel van de spullen die hij de voorbije weken had verzameld en opgestapeld in het bushokje is ook opgehaald.

Iemand die zich om de man bekommert had het noodnummer gebeld met de melding dat de man “verzorging nodig had”. De Gentse brandweer stuurde daarop een ziekenwagen uit om hem op te halen.

Het gaat niet om de gedwongen opname waar vorige week sprake van was, wordt bevestigd bij het kabinet van burgemeester Daniël Termont. “Iemand heeft uit eigen beweging de nooddiensten gebeld. Hij is vrijwillig meegegaan en zal verzorging krijgen”, zegt woordvoerder Claude Beernaert. “Maar wellicht is dit geen structurele oplossing.”

Zodra de man verzorgd is, zal hij uit het ziekenhuis ontslaan worden en kan hij opnieuw de straat op. Hij weigert al jaren het aanbod van hulpdiensten en straathoekwerkers en wil niet naar de nachtopvang.