IS eist zelfmoordaanslag op Afghaanse moskee op

Bij een zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn 30 doden en 85 gewonden gevallen. Dat bevestigt het Afghaanse ministerie van Gezondheid. IS heeft de aanslag opgeëist.
AFP or licensors

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera blies de kamikaze zich op in de sjiitische Baqir-ul-uloom moskee in het westen van de Afghaanse hoofdstad. Op het moment van de aanslag was er een religieuze ceremonie bezig. Daardoor waren er veel mensen in het gebedshuis aanwezig.

Het ministerie van Gezondheid spreekt momenteel over 30 mensen die zijn omgekomen en 85 gewonden.

IS viseert steeds vaker sjiietische minderheid in Afghanistan

IS heeft de aanslag opgeëist, meldt het agentschap Amaq, dat geldt als spreekbuis van de terreurgroep. De taliban hadden al snel gezegd dat zij niet verantwoordelijk waren.

Afghanistan bleef tot voor enkele maanden geleden nog relatief gespaard van het IS-geweld, maar sinds juli viseerde de terreurorganisatie al enkele keren de sjiitische minderheid in het land.

In juli blies een terrorist zichzelf op te midden van een sjiitische protestmars. Daarbij kwamen 80 mensen om. Vorige maand was een sjiitische heiligdom het doelwit van een gewapende aanval. Veertien mensen kwamen daarbij om. In diezelfde maand stierven ook 14 mensen bij een explosie in een moskee in de noordelijke provincie Balkh.