Justin Bieber, Rihanna en Drake topwinnaars van American Music Awards

De Canadese zanger Justin Bieber is in Los Angeles de grootste prijzenpakker geworden op de American Music Awards, een tegenhanger van de Grammy Awards. Ook Rihanna en Drake wonnen in verschillende categorieën. Opvallend: ook Prince viel in de prijzen met een album dat meer dan 30 jaar oud is.
Archieffoto

Justin Bieber was vijf keer genomineerd en haalde het in vier categorieën waaronder beste mannelijke artiest in de categorie pop/rock, beste song voor "Love yourself" en beste album voor "Purpose". Bieber was niet aanwezig op de uitreiking. Het tieneridool is namelijk op tournee in Europa. Via een satellietverbinding vanop een concert in Italië vertolkte hij wel "Never give up".

Rapper Drake kon voor het eerst winnen op de American Music Awards. De 30-jarige Canadees evenaarde het record van Michael Jackson met 13 nominaties, maar viel uiteindelijk maar drie keer in de prijzen. Drake won in de rap/hiphop-categorieën met zijn album "Views" en de single "Hotline bling". "Views" was eerder dit jaar het eerste album dat een miljard streams binnenhaalde op Apple Music. Daarnaast won Drake ook samen met Rihanna in de categorie Soul/R&B de award voor favoriete song.

Zangeres Rihanna won drie awards in het genre Soul/R&B: favoriete vrouwelijke artieste, favoriete album voor "Anti" en favoriete song voor "Work (ft. Drake)". Ariana Grande kreeg de trofee voor artiest van het jaar. Twee onderscheidingen waren er voor countryzangeres Carrie Underwood en het alternatieve rockduo Twenty One Pilots.

Invision

Postume award voor Prince

Opvallend, het album "Purple Rain" van Prince uit 1984 kreeg de prijs voor de beste soundtrack. De verkoop van het album schoot opnieuw de hoogte in na het plotselinge overlijden van de zanger in april van dit jaar. De award werd in ontvangst genomen door Tyka Nelson, de zus van Prince.

De Britse zanger Sting, die net een nieuw rockalbum uit heeft, kreeg een speciale award voor zijn buitengewone bijdragen aan de muziek.

De American Music Awards ontstonden in 1973 als alternatief voor de Grammy's. De nominaties zijn op platenverkoop gebaseerd, de prijzen worden toegekend via onlinestemmen.