Magnette de nieuwe sterke man van de PS? Di Rupo is nog niet van plan te vertrekken

"Of Magnette me opvolgt als voorzitter van de PS? Die vraag stelt zich nog niet". Dat antwoordde Elio Di Rupo aan de Waalse krant L'Avenir in een interview. "De PS is momenteel in evenwicht. Iedereen heeft er zijn rol te spelen."

Paul Magnette aan het hoofd van de PS? "Dat is een legitieme vraag", geeft Elio Di Rupo, de huidige voorzitter van de Franstalige socialistische partij, toe in het kranteninterview.

"Maar ik ben het die Magnette heeft gevraagd om aan politiek te doen", merkt Di Rupo op. Magnette had immers eerst geen ambitie om in de politiek te gaan. Het was Di Rupo die hem in 2007 vroeg om orde op zaken te stellen in Charleroi. De stad werd toen geteisterd door heel wat corruptie.

Hij beaamt dat Magnette zijn rol in het CETA-dossier zeer goed vervuld heeft. Maar dat betekent niet dat Di Rupo zijn voorzittersrol doorgeeft.

"Iedereen heeft zijn rol te spelen. Ik speel die van de partij, Paul Magnette die van de Waalse regering en Laurette Onkelinx die van het hoofd van de oppositie in het parlement. We werken allemaal samen." De vraag over opvolging stelt zich volgens Di Rupo pas na 2019. In dat jaar vinden de volgende federale en regionale verkiezingen plaats.