Met (jonge) kinderen in het Witte Huis: zo deden Melania's voorgangers het

Media hebben het dit weekend groot uitgespeeld: Melania Trump zou zoonlief Barron (10) in het midden van het schooljaar niet meenemen naar het Witte Huis in Washington. Ze blijft met hem in de Trump Tower in New York wonen en hij hoeft zijn klasgenootjes niet te missen. Hoe zit dat met voormalige first ladies en hun (jonge) kroost?
Een iconisch beeld: John F. Kennedy met Caroline en John junior in de Oval Office.

De familie Obama

Michelle Obama stond haar man Barack Obama bij tijdens het presidentschap van 20 januari 2009 tot 20 januari 2017. Op het moment dat hij het Witte Huis betrekt, zijn hun dochters Malia 10 jaar en Sasha 7 jaar. Meteen na de inauguratie van hun vader als president volgden zij hem en hun moeder, en verhuisden van Chicago naar Washington. Eerder waren er speculaties dat de meisjes hun schooljaar zouden afmaken in Chicago, maar dat gebeurde dus niet.

Malia en Sasha groeiden op samen met Bo - de hond die papa Obama hen had beloofd als hij president werd en wellicht als verstrooiing diende - in de vertrekken en de (moes)tuin van het Witte Huis. Malia vierde in juli nog haar 18e verjaardag en zal volgend jaar sowieso verhuizen wanneer ze haar studies aan Harvard University aanvat.

abaca

De familie Bush junior

De familie Bush trad in het Witte Huis aan op 20 januari 2001. George W. Bush en Laura Bush hadden toen ook twee dochters, de tweeling Jenna en Barbara. De meiden waren toen 20 jaar en volgden vader en moeder. Voor de zogenoemde "first twins" was het geen eerste ontmoeting met het bekende stulpje.

Hun grootvader, George Bush senior, was ook al president geweest en de kleinkinderen kwamen al eens op bezoek in het Witte Huis. Toen de Obama's de familie Bush opvolgden, schreven Jenna en Barbara een brief naar Malia en Sasha. Ze noemden het Witte Huis "een magisch oord" en Malia en Sascha moesten zeker "de trapleuningen uitproberen om af te glijden".

De familie Clinton

Bill Clinton en Hillary Clinton woonden in het Witte Huis van 1993 tot 2001. De toen 12-jarige Chelsea trok met haar koffers op de dag van de inauguratie van haar vader de villa in. De Clintons hebben er altijd voor gezorgd dat Chelsea goed afgeschermd was van de pers en een zo normaal mogelijke jeugd kon beleven.

In een zeldzaam radio-interview over haar tienertijd verklapte Chelsea dat er "wel eens vriendjes mochten blijven slapen op het Witte Huis, dat ze verstoppertje speelden en naar films keken". Toen Hillary Clinton dit jaar een gooi deed naar het presidentschap, was Chelsea duidelijk: ze zou géén tweede verhuizing richting Witte Huis overwegen en gewoon met haar twee jonge kinderen, Charlotte en Aidan, in Manhattan blijven wonen.

De familie Bush senior

George Bush senior betrok het Witte Huis slechts vier jaar, van 1989 tot 1993. Samen met Barbara Bush kreeg hij zes kinderen: George W(alker), Pauline, John Ellis (Jeb) , Neil, Marvin en Dorothy. De oudste was al 42 jaar en de jongste 29 jaar toen vader Bush president werd. Ze hadden allen hun eigen leven uitgestippeld. Het waren veeleer de kleinkinderen die al eens oma en opa bezochten in hun ambtswoning.

Verwendung weltweit, usage worldwide

De familie Reagan

Ronald en Nancy Reagan sliepen en werkten van 1981 tot 1989 in het Witte Huis. Samen hadden ze een zoon Ron (22) en een dochter Patti (28). Uit een eerste huwelijk had Ronald Reagan nog twee kinderen, Michael en Maureen.

De kinderen verhuisden niet mee. De relatie tussen Patti, Ron en hun ouders was eigenlijk vertroebeld. Nancy Reagan bekende dat ook in haar memoires: "Ronnie (Ronald, red.) en ik waren zo verknocht aan elkaar dat er eigenlijk geen plaats was voor hen, ze voelden zich uitgesloten."

De Kennedy's - de buitenbeentjes

John F. Kennedy trad in 1961 aan als Amerikaans president (tot hij in 1963 doodgeschoten werd tijdens een rondrit in zijn open limousine). Hij en Jacqueline Kennedy kregen vier kinderen: Arabella (doodgeboren in 1956), Caroline, John junior en Patrick (overleed twee dagen na de geboorte aan een longaandoening).

Caroline was drie jaar toen ze het Witte Huis introk, haar broertje John junior een paar maanden oud. Zij waren de op een na jongste kinderen ooit in het Witte Huis. Die eer is weggelegd voor Esther Cleveland die in 1893 in het Witte Huis werd geboren.

Jacqueline Kennedy probeerde van het Witte Huis een echte thuis te maken. Ze richtte de derde verdieping in tot crèche waar ook kinderen van personeel welkom waren, en ze liet zelfs een boomhut bouwen in de tuin voor Caroline en John junior.

1961 AP