Ook wie handsfree belt, is minder aandachtig in het verkeer

In de auto bellen beïnvloedt uw rijgedrag, ook als u handsfree belt en dus geen gsm in de hand houdt tijdens het bellen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) in opdracht van Radio 2. Uit de cijfers blijkt dat een bestuurder die handenvrij belt, meer dan 40 procent minder aandacht heeft voor verkeersborden en bijna 30 procent minder voor andere bestuurders.

"De automobilisten die deelnamen aan het onderzoek keken ook minder regelmatig in hun linkse zijspiegel", legt Stef Willems van het BIVV uit. "Daarnaast hadden ze ook meer de neiging om op de middelste rijstrook te blijven hangen."

Het BIVV zette tijdens het onderzoek 30 proefpersonen een speciale bril op, die hun oogbewegingen en fixatiepunten registreerde. Daarnaast werd in de auto een blackbox systeem geïnstalleerd en kregen de automobilisten achteraf een test voorgeschoteld, die peilde naar wat ze onderweg wel en niet hadden gezien.

Meer hierover hoort u in "De inspecteur" op Radio 2, in het kader van "De week van de afleiding in het verkeer".

Meest gelezen