Politie zet waterkanon in bij protest van native Americans tegen pijpleiding

In de Amerikaanse staat North Dakota is aanhoudend protest tegen de komst van een oliepijpleiding afgelopen nacht uitgemond in geweld. De politie zette traangas en het waterkanon in. Ze vuurde met rubberkogels op de honderden demonstranten, vaak inheemse Amerikanen. Meerdere mensen raakten gewond.
Morton County Sheriff’s Department

Al maandenlang protesteren de Sioux van de Standing Rock Indian Reservation tegen de aanleg van een 2.000 kilometer lange pijpleiding. Ze moet ruwe olie -470.000 vaten per dag- vervoeren tussen North Dakota, dat grenst aan Canada, en Illinois.

De pijplijn loopt dwars door de heilige gronden van de Sioux. De Sioux zien haar als een bedreiging voor haar waterbronnen en voor heilige plaatsen waar de voorouders zijn begraven.

Hun protest groeide uit tot een landelijke verzetsbeweging. De Sioux krijgen steun van milieuactivisten en groepen die de rechten van autochtone volkeren behartigen. Afgelopen nacht waren bij vriestemperaturen honderden demonstranten op de been.

Morton County Sheriff’s Department

De politie beschuldigt hen ervan relletjes te hebben uitgelokt en brandjes te hebben gesticht. Ze zette traangas en het waterkanon in en vuurde met rubberkogels op de betogers. Meerdere mensen raakten daarbij gewond. Volgens de organisatoren van de betoging waren er 167 gewonden, onder wie drie bejaarde native Americans. Zeven gewonden moesten naar het ziekenhuis.

Trump heeft nauwe banden met bedrijf achter pijpleiding

De afgelopen maanden zijn de demonstranten er al in geslaagd om de werken aan de Dakota Acces Pipeline een tijdje stil te leggen. President Obama heeft pas onlangs nog toegezegd om na te gaan of de pijpleiding aan ander traject kan krijgen.

Maar nu Trump binnenkort de nieuwe Amerikaanse president wordt, zal de pijpleiding er hoe dan ook komen. Ze is een project van Energy Transfer Partners, een bedrijf waar Trump nauwe banden mee heeft. De CEO van het bedrijf investeerde in Trumps verkiezingscampagne.

Ook een andere pijpleiding, Keystone X tussen Canada en de Golf van Mexico, lijkt er onder Trump te zullen komen. Keystone X, nog een stuk vervuilender en risiscovoller dan de Dakota Acces Pipeline, stuit al jarenlang op verzet van milieugroeperingen. Vorig jaar wees Obama de aanleg definitief af, maar Trump beloofde ze alsnog goed te keuren als hij verkozen zou worden.

3 vragen over de controversiële Dakota Access Pipeline