Proces teruggekeerde Syriëstrijder uitgesteld tot woensdag

In Antwerpen is de eerste rechtszaak tegen een teruggekeerde Syriëstrijder meteen met twee dagen uitgesteld. De beklaagde in het proces was er niet. Hij was niet overgebracht vanuit Gent naar de rechtbank van Antwerpen. "De vraag om de beklaagde over te brengen is te laat binnengekomen", zegt de Gentse politie. Het proces zal nu woensdag starten.
Jasper Jacobs

De man van 24 uit Vilvoorde moest normaal gezien vanaf vandaag terechtstaan voor een terroristische moord die hij drie jaar geleden in Syrië zou hebben begaan.

Maar de man werd niet tijdig overgebracht vanuit Gent naar de rechtbank in Antwerpen, door een planningsprobleem bij de Gentse politie. "Aanvankelijk was alles voorzien", zegt Manuel Gonzales van de Gentse politie. "Maar de beklaagde heeft te kennen gegeven dat hij niet voor de rechtbank wou verschijnen. Daardoor hebben we het personeel dat hem moest overbrengen andere opdrachten gegeven". De melding dat de man toch moest verschijnen, kwam voor de Gentse politie te laat om nog gespecialiseerd personeel te voorzien.

Geen simpele zaak

De man, lid van de omstreden organisatie Sharia4Belgium, zou op 14 januari 2013 een gevangengenomen sjiiet een kogel door het hoofd hebben gejaagd omdat zijn familie geen losgeld kon betalen. De beklaagde liep tegen de lamp doordat hij zijn toenmalige vriendin in een - afgeluisterd - telefoongesprek vertelde over de moord. Volgens de Vilvoordenaar zelf echter wou hij gewoon stoer doen. Later, tijdens een verhoor, bekende hij de feiten, om die bekentenissen vervolgens weer in te trekken.

Een simpele zaak wordt het alleszins niet. Er is geen rechtstreeks bewijs tegen de man: geen lichaam, geen naam van een slachtoffer en ook geen getuigen.

Misverstand?

Bovendien kwam de man vandaag niet opdagen. Blijkbaar heeft de man vrijdag laten weten dat hij niet voor de rechtbank wou verschijnen. Als gevolg daarvan werd zijn overbrenging naar Antwerpen vandaag geannuleerd.

"Onze cliënt beseft niet altijd wat hij tekent. We hebben dat proberen recht te zetten, maar blijkbaar is er ergens iets fout gelopen", zegt advocaat Walter Damen, die samen met Abderrahim Lahlali de verdediging van de man op zich neemt.

Aangezien hij pas tegen 11 uur kon worden overgebracht en de rechtbank om 11.30 uur andere verplichtingen had, werd beslist om de zaak woensdag aan te vatten. Dan komt het federaal parket aan het woord en op 30 november pleit de verdediging.

"Als de man dan opnieuw tekent dat hij niet wenst te verschijnen, wordt de zaak zonder hem behandeld", zei voorzitter Luc Potargent. "Er werd veel politiecapaciteit voor deze zaak vrijgemaakt en ook de rechtbank heeft zijn agenda helemaal moeten omgooien om dit proces te laten doorgaan."

Granaatscherf

De beklaagde moest eigenlijk twee jaar geleden al terechtstaan op het grote proces tegen Sharia4Belgium. Maar wegens de omvang van de beschuldigingen en zijn eigen medische toestand - de man keerde zwaargewond uit Syrië terug - werd beslist om hem een apart proces te geven.

Volgens de advocaten van de man is zijn bekentenis met een korrel zout te nemen. Zij voeren aan dat hun cliënt uit Syrië is teruggekomen met zware hersenschade doordat hij een granaatscherf in zijn hoofd kreeg.

Nog twee moorden

Op het proces worden zes Syriëstrijders vervolgd voor twee terroristische moorden. Slechts één van hen, de man uit Vilvoorde, is aangehouden. De vijf anderen zitten nog in Syrië of zijn intussen gesneuveld.

De vijf andere Syriëstrijders zouden tussen september 2012 en mei 2013 bij de keeloversnijding van een gijzelaar betrokken zijn geweest. Die werd gefilmd en op de achtergrond zijn Vlaamse stemmen te horen.