Sarkozy, c'est fini

Voor ex-president François Sarkozy komt er geen vervolg in het Élysée. Hij kondigde gisterenavond zijn politiek afscheid aan en roept kiezers op om voor François Fillon te stemmen.
AFP or licensors

Nicolas Sarkozy erkende gisterenavond de nederlaag bij de voorverkiezing binnen zijn partij. Bij voorlopige resultaten om 22.15u lag François Fillon ruim op kop met 44 procent. Nicolas Sarkozy haalde maar 21,2 procent en stond daarmee op de derde plaats.

Geen alternatief

Waarom Sarkozy al zo snel het onderspit moet delven, heeft verschillende verklaringen. Sinds zijn terugkeer naar de politiek twee jaar geleden, praat hij al maar meer de taal van de extreem-rechtse Marine Le Pen. In zijn campagne spreekt hij met dezelfde harde toon over onderwerpen als veiligheid, immigratie en de Franse identiteit.

Dat niet enkel het kiespubliek van Les Républicains kan  stemmen bij de voorverkiezingen, zal ook niet in zijn voordeel gespeeld hebben als meest rechtse kandidaat.

Na een moeilijke periode voor de Fransen hebben ze nood aan een nieuwe wind. Sarkozy, die jarenlang aan het hoofd van het land stond, is dat allerminst.

De afgelopen maanden kwam Sarkozy ook meermaals in opspraak. In september doken documenten op die zouden bewijzen dat Sarkozy miljoenen euro kreeg van de gevallen Libische dictator Khadafi om zijn presidentiële campagne van 2007 te steunen. De notities die uitlekten beschreven een geldtransfer van zo'n 6,5 miljoen euro vanuit het Libische regime naar de Sarkozy-clan.

In diezelfde maand kwam er ook een boek uit van Patrick Buisson, een oud-raadgever van Sarkozy, die in het boek afrekent met zijn oude chef. In het boek wordt hij omschreven als een dictatoriale leider die niets om zijn politieke entourage geeft.

Sarkozy zet in op Fillon

Sarkozy besefte gisterenavond dat een nieuwe termijn niet voor hem weggelegd is en gaf zijn nederlaag toe. "Ondanks mijn meningsverschillen met hem in het verleden, lijkt François Fillon me de enige die de uitdagingen die Frankrijk te wachten staan het best heeft begrepen", verklaarde Sarkozy zondagavond om iets na 22 uur. "Ik zal daarom voor hem stemmen in de tweede ronde van de voorverkiezing."

Voor de presidentsverkiezingen van 2017 riep hij de kiezers op om "niet de weg van extremen te kiezen". Mogelijk is het een verwijzing naar de voorzitster van het Front National, Marine Le Pen. Zij doet het momenteel erg goed in de peilingen.

Er wordt verwacht dat wie de rechtse voorverkiezingen wint, het waarschijnlijk moet opnemen tegen Marine Le Pen in de strijd om het Élysée in 2017.

Meest gelezen