Zeldzaam gedicht van Anne Frank gaat onder de hamer

Een gedicht van Anne Frank uit 1942 komt binnenkort voor op een veiling in Nederland. Het wereldberoemde Joodse meisje schreef het nauwelijks enkele maanden voor ze samen met haar familie onderdook. De startprijs bedraagt 30.000 euro.

Een authentiek document van de hand van Anne Frank (1929-1945) dat op de markt komt: het gebeurt uiterst zelden. De voorbije veertig jaar zijn slechts vier of vijf documenten die zij bijeen pende op een veiling te koop aangeboden.

Precies zo'n unieke gelegenheid doet zich aanstaande woensdag voor. Bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem gaat dan een gedicht onder de hamer dat Anne op 28 maart 1942 schreef, nauwelijks enkele maanden voor ze samen met haar familie in het beroemde Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam zou onderduiken.

"Cri-Cri"

Anne schreef het gedicht in een poëzieschrift van Christiane van Maarsen. Dat was de oudere zus van Jacqueline van Maarsen, haar beste vriendin. Het gedicht telt acht regels en is opgedragen aan Christiane zelf, die ze als "Cri-Cri" aanspreekt.

De inhoud is typisch voor een gedicht dat iemand in die tijd in een poëzieschrift van een vriend zou schrijven. Concreet spoort Anne Christiane aan haar taken met veel vlijt uit te voeren.

De eerste vier regels pikte Anne uit het tijdschrift Het Ros Beiaard van 10 april 1938. Van de laatste vier regels is de herkomst onbekend. Mogelijk heeft Anne ze zelf bedacht. "Ter herinnering aan Anne Frank", luiden de afsluitende woorden.

Athenticiteitsverklaring

Wie het gedicht koopt, krijgt een bijhorende authenticiteitsverklaring met de handtekening van een notaris evenals een boodschap van Jacqueline van Maarsen. "Mijn zus, die de bijnaam Cri-Cri droeg, scheurde deze pagina uit haar poëzieschrift en gaf die rond 1970 aan mij", schrijft ze. "Ik weet dat mijn zus niet zo gehecht was aan dit vers van Anne aan haar als ik gehecht ben aan het vers dat Anne aan mij schreef. Daarom bied ik het nu te koop aan."

Bieden kan vanaf 30.000 euro, maar naar alle verwachting zal het gedicht een veelvoud van dat bedrag opbrengen.