24 urenstaking bij Lufthansa: ook voelbaar op Brussels Airport

De piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa houden een 24 urenstaking uit onvrede over hun loon. 876 vluchten zijn geschrapt, 51 daarvan zijn langeafstandsvluchten. In totaal gaat het om ongeveer een derde van het aanbod. De staking zal ook voelbaar zijn op Brussels Airport: daar is een twintigtal vluchten geschrapt.

De staking gaat uit van de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit. Het is al de 14e staking sinds het geschil over de lonen startte in april 2014. De vorige staking dateerde van september 2015. Ondanks herhaaldelijk overleg is er nog steeds geen akkoord voor de 5.400 piloten en copiloten.

Lufthansa heeft nog tot op het laatste moment geprobeerd om de nieuwe staking te laten verbieden maar ook in beroep heeft de rechtbank geoordeeld dat de piloten het recht hebben om te staken. Eerder op de dag had de arbeidsrechtbank al beslist dat ze zich niet kan inlaten met het cao-overleg.

Zowat 100.000 reizigers zullen door de pilotenstaking getroffen worden. Ook in ons land is er hinder door de actie. Een twintigtal vluchten is geschrapt. Het gaat om tien vluchten vanuit Zaventem naar München en Frankfurt en tien vluchten in de omgekeerde richting. Op de website van Lufthansa staat een lijst van de geschrapte vluchten. Reizigers krijgen de raad om niet naar de luchthaven te komen.

Lufthansa probeert haar reizigers alternatieven aan te bieden, onder meer met de trein. Vluchten van dochtermaatschappijen Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Airlines, Swiss en Brussels Airlines zijn niet betrokken in de staking.