"Bewuste poging van Dewinter om jonge partijleiding te saboteren"

Het bezoek van Filip Dewinter aan de Griekse partij Gouden Dageraad is een bewuste poging om de jonge garde en de nieuwe partijleiding van Vlaams Belang te saboteren. Dat heeft voormalig partijvoorzitter Frank Vanhecke gezegd in "De ochtend" op Radio 1. "Filip kan moeilijk verdragen dat hij steeds minder belangrijk wordt binnen de partij."
BELGA/DIRKX

Vanhecke is sinds 2014 niet meer politiek actief. Hij was in totaal 12 jaar voorzitter van het voormalige Vlaams Blok en het latere Vlaams Belang. Ook toen hij aan het roer van de extreemrechtse partij stond, waren er wel eens problemen met Dewinter.

"We hebben altijd geprobeerd om die disputen met hem binnenskamers op te lossen. Maar nu is het anders: dit is een bewuste poging van hem om de jonge partijleiding te saboteren. Filip en Anke (Van dermeersch, nvdr) zijn met hun speech regelrecht tegen de partijrichtlijn ingegaan", zegt hij.

Volgens Vanhecke heeft het Antwerpse boegbeeld van Vlaams Belang er altijd al een eigen agenda op nagehouden. "Filip is altijd al bevlogen geweest, maar geloofde vroeger oprecht dat zijn eigen agenda ook goed was voor onze hele partij. Nu wil hij koste wat het kost verhinderen dat de nieuwe partijleiding successen boekt. Want hij is intelligent genoeg om te weten wat de gevolgen van deze privéreis zijn. Hij weet maar al te goed dat in Vlaanderen geen zinnig mens geassocieerd wil worden met Gouden Dageraad."

"Van Grieken zet Belang opnieuw op de kaart"

Vanhecke vindt het niet meer dan normaal dat voorzitter Tom Van Grieken zijn partijcoryfee op het matje heeft geroepen. "Hij zet Vlaams Belang opnieuw op de rails. Als Van Grieken de lijn kan doortrekken, dan kan de partij opnieuw electorale successen boeken. In dat geval zal het soortelijke gewicht van Dewinter verder afnemen, en dat is iets wat hij moeilijk kan verteren."

Moet Dewinter dan vrezen voor zijn politieke toekomst? "Hij weet zeer goed dat hij buiten het Belang geen toekomst heeft. En het lijkt me ondenkbaar dat de partijraad Van Grieken vandaag terugfluit. Dat zou een stap achteruit betekenen."

Jonas Roosens

Tussen Vanhecke en Dewinter heeft het nooit goed geboterd. Voor zijn opvolger Tom Van Grieken heeft de Bruggeling wel sympathie. "De jonge garde binnen het Belang doet momenteel erg belangrijk werk, voor Vlaanderen en voor alles waar ik in geloof. Ik denk en hoop oprecht dat ze onze partij uit zijn as kunnen doen verrijzen. We zaten met een imagoprobleem. Daar werkt Van Grieken nu hard aan, met een jonge ploeg. Ze verdienen alle steun. Een radicale partij hoeft niet brutaal te zijn."