"Triestig hoe dit jonge dier moest leven"

18 maanden oud is Bonita nog maar, maar het leven van de jonge orang-oetan is nog geen plezierreisje geweest. Zeker niet de afgelopen 6 maanden, toen ze met een ketting rond de nek vastgebonden zat aan een hek in een keuken in een huisje in Borneo. Op dat hek kon ze nauwelijks van links naar rechts bewegen. Toen de dierenrechtenorganisatie International Animal Rescue hoorde van de situatie waarin het dier zich bevond, zakten onmiddellijk een aantal medewerkers af naar de plaats waar ze gevangen gehouden werd, om de orang-oetan alsnog een beter leven te schenken.

Foto’s van het triestige dier gingen de afgelopen dagen viraal op het internet. Het dier zou als huisdier gebruikt zijn door een gezin dat Bonita in juni in de natuur gevonden had. Aanvankelijk mocht ze ’s morgens nog even vrij met de dochter des huizes spelen. Maar omdat men schrik had dat het dier zou vluchten, bleef ze de laatste tijd vastgeketend aan het hek zitten.

"Wat een ellendig bestaan voor een baby orang-oetan, die eigenlijk in de wildernis zou moeten kunnen vertoeven. Terwijl ze nu daar vastgeketend was, zonder ook maar enige aanwezigheid of affectie van haar moeder. Meer dan waarschijnlijk is de moeder van Bonita gedood, want geen enkele orang-oetan-moeder laat haar baby zomaar in de steek. Maar nu zal Bonita het leven kunnen leiden, waarvoor ze bestemd is", aldus de directeur van International Animal Rescue.

Momenteel wordt het dier nog verder onderzocht in een opvangcentrum. "Want baby’s zoals Bonita zijn een garantie voor de toekomst. Maar dan moeten we hen wel die kans in optimale omstandigheden geven", aldus de directeur nog.