"Wanneer Mosul zal vallen? Ergens tussen Kerstmis en Pasen"

In de strijd om de Iraakse stad Mosul lijkt een belangrijke doorbraak te zijn geforceerd. De internationale coalitie heeft de stad omsingeld en een strategisch belangrijke brug over de Tigris gebombardeerd. Hoe lang het nog zal duren voor Mosul valt, is moeilijk in te schatten. "Tussen Kerstmis en Pasen, daarop houden de meeste militairen ter plaatse het", zegt Jens Franssen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De strijd om het laatste bolwerk van IS in Irak loopt al meer dan een maand, maar nu lijkt de stad helemaal te zijn omsingeld. De Iraakse troepen die vanuit het zuiden oprukten, hebben de Koerden in het noorden bereikt, zodat de cirkel rond Mosul als het ware rond is.

 

Nu kan de strijd om de binnenstad langzamerhand beginnen, zegt VRT-journalist en Midden-Oosten-specialist Jens Franssen. "Verwacht wordt dat de strijd de komende dagen en weken zal gevoerd worden rond de internationale luchthaven. Als die eenmaal in handen is van de internationale coalitie, ligt de weg naar het hart van de stad -de wijk met de regeringsgebouwen en de soek met de kleine straatjes- relatief snel open."

Hoe lang zal het nog duren voor Mosul valt? Franssen vroeg het aan militairen ter plaatse. "Laten we het erop houden: ergens tussen Kerstmis en Pasen, was hun antwoord."

Meest gelezen