Afgetreden UKIP-voorzitster stapt nu ook uit de partij

De Britse politica Diane James, die begin oktober ontslag nam als voorzitster van UKIP, verlaat nu ook volledig de anti-Europese partij. Ze behoudt wel haar zitje in het Europees Parlement, maar James neemt haar mandaat op als onafhankelijke.
Archieffoto: Diana James naast boegbeeld en UKIP-leider ad interim Nigel Farage

In een verklaring die Diane James met de wereld deelt via Twitter, zegt ze dat het tijd is voor iets anders. "De laatste weken werd de relatie met mijn partij steeds moeilijker en ik heb het gevoel dat het nu tijd is om verder te gaan."

In haar verklaring zegt James ook dat de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, haar verzoek om onmiddellijk als onafhankelijke te zetelen, heeft goedgekeurd. Volgens de BBC noemde de voormalige UKIP-leider Nigel Farage het ontslag van James "de zoveelste daad van irrationeel egoïsme", en zei hij dat ze niet langer geschikt is om als Europees Parlementslid te zetelen.

Opvolger?

Diane James werd in september de nieuwe voorzitster van UKIP, na het vertrek van Nigel Farage enkele dagen na het brexit-referendum. Naar eigen zeggen weerspiegelde de overwinning van het "leave"-kamp dat "zijn missie vervuld was".

Amper 18 dagen na haar aantreden, diende James haar ontslag al in, omdat ze naar eigen zeggen te weinig steun kreeg van haar partijgenoten. Farage nam daarop, in afwachting van de verkiezing van een nieuwe leider, de fakkel opnieuw tijdelijk over. Volgende week wordt de nieuwe UKIP-leider bekendgemaakt.