Avishai Cohen en Sun Ra Arkestra kleuren affiche van Leuven Jazz

Enkele topnamen uit de jazzwereld zullen in maart afzakken naar de vijfde editie van Leuven Jazz. Het jazzfestival vindt plaats van zaterdag 18 tot en met zondag 26 maart 2017 op verschillende locaties in Leuven.

Bassist en componist Avishai Cohen, pianovirtuoos Shai Maestro, contrabassist Jasper Holby en het legendarische Sun Ra Arkestra, dat dit jaar zijn zestigjarig bestaan viert en geleid wordt door de 92-jarige saxofonist Marshall Allen: allemaal komen ze naar het Leuvense jazzfestival.

Avishai Cohen is een echt fenomeen door de manier waarop hij zijn contrabas bespeelt. Hij laat westerse en oosterse invloeden versmelten tot een persoonlijk en uniek geluid. Hij zal samen met zijn nieuwe groep "Avishai Cohen's Jazz Free" optreden op het festival. Op 24 maart brengt hij een voorsmaakje van zijn nieuw album dat in het najaar van 2017 uitgebracht wordt.

Het Sun Ra Arkestra is een twaalfkoppige bigband die avant-gardejazz en moderne elektronica combineert. Na de dood van Sun Ra in 1993 nam de intussen 92-jarige Marshall Allen de fakkel over.

Andere namen op de affiche zijn altsaxofonist Logan Richardson en de Franse pianist, filmmuziek-componist en audiovisuele experimentalist Chassol.

Jong jazztalent

Tijdens het festival wordt er ook - voor de derde keer intussen - op zoek gegaan naar jong jazztalent. Op 24 en 25 maart wordt de "B-Jazz International Contest" georganiseerd, de opvolger van "Jazz Hoeilaart". Uit 105 kandidaten zal de jury twee finalisten selecteren die het zullen moeten opnemen tegen de winnaars van "Gexto Jazz Festival 2016", "Jong Jazztalent Gent" en groepen die afgevaardigd worden door het "Saint Louis College of Music in Rome" en het "Amersfoort Jazz Festival".