Britse storm Angus heeft venijn in de staart

Grote delen van Engeland en Wales hebben nog steeds te kampen met zware rukwinden en zeer hevige regenval. Het gaat om naweeën van de storm Angus, de eerste storm van het najaar die afgelopen weekend her en der al aanzienlijke wateroverlast veroorzaakte. Voor de kust van Wales hebben zowat 150 mensen noodgedwongen de nacht doorgebracht op een ferry die de haven niet kon binnenvaren.

De ferry met 87 passagiers en 59 bemanningsleden aan boord was gisterenochtend vertrokken uit de Ierse havenstad Rosslare en had normaal gezien om 13.30 uur onze tijd in de haven van Fishguard in Wales moeten aanmeren. Toen het ook na twee pogingen niet lukte om de haven binnen te varen, werd beslist om de nacht op zee door te brengen. Om 13 uur vanmiddag wordt een nieuwe poging ondernomen.

Door de wateroverlast en afgeknapte bomen zijn verschillende lokale wegen niet berijdbaar. Treinreizigers hebben de dringende raad gekregen om niet naar het westen van Engeland of Zuid-Wales af te reizen. Verschillende treinverbindingen zijn er tijdelijk opgeschort. In de buurt van Manchester zaten 16.000 huizen gisteren een tijdlang zonder elektriciteit. De schade is er intussen grotendeels hersteld.

In heel Engeland en Wales zijn 60 overstromingswaarschuwingen van kracht. De situatie op die punten is kritiek. Voor meer dan 200 andere plaatsen geldt dat overstromingen "mogelijk" zijn. En het ergste is nog niet voorbij. De weerkundige diensten waarschuwen voor nog meer overstromingen op de plaatsen die nu al getroffen zijn. Verwacht wordt dat de hevige regens vanuit het zuidwesten verder noordwaarts zullen trekken. Pas later op de week wordt beterschap verwacht.

Meest gelezen