Chris Boni: "Ook voor mij was het moeilijk afscheid nemen van Yvette"

Het overlijden van Yvette in de soap "Thuis" heeft heel veel kijkers ontroerd. In een open brief bedankt actrice Chris Boni de kijkers voor de vele reacties op het overlijden van haar personage. "Als actrice sluit ik een periode in mijn leven af. Ik wil nogmaals iedereen bedanken en groeten die bij "Thuis" betrokken was", schrijft de 80-jarige Boni.
© VRT JAN VAN GELDER

Chris Boni heeft in een open brief de fans van "Thuis" bedankt voor hun vele reacties op het overlijden van haar personage Yvette. De 80-jarige Boni vertolkte de rol vijftien jaar lang. Het personage overleed in de serie aan de gevolgen van hartproblemen.

De producer van "Thuis", Hans Roggen, bedankt Boni voor de jarenlange fijne samenwerking.

Afscheid van Yvette was niet evident

"Net als op televisie neemt Chris met deze brief aan de kijkers en fans op een mooie manier afscheid van hen. De keuze om het personage Yvette te laten sterven was echt geen evidente beslissing", reageert "Thuis"-producer Hans Roggen.

"Bij iedereen van cast en crew is er een groot respect voor de acteerprestaties van Chris Boni en dat op hoog niveau tot de laatste scène en tot de laatste draaidag. Ook al wisten we, zoals ze zelf in de brief aangeeft, dat ze het einde van haar rol een plaats moest geven in haar eigen leven."

"We hebben er bewust voor gekozen om geen persverhaal rond het overlijden van het personage te initiëren. Het waren de kijkers en fans die in een rustig tempo afscheid mochten en konden nemen van hun favoriete televisie-oma. Dat het zo’n grote weerslag kreeg in de pers was ook voor ons als collega’s van haar een verrassing."

De integrale open brief van Chris Boni

Beste,

Toen ik vernam dat de rol van Yvette die ik speelde in THUIS was “uitgespeeld” en dat de samenwerking éénzijdig werd stopgezet, was ik heel verdrietig.

Samen met héél wat fijne collega’s heb ik het personage 15 jaar lang gestalte mogen geven. Ik voelde al heel vlug dat meewerken aan de meest bekeken soap in Vlaanderen niet zonder gevolg kon. In het begin werd ik overal begroet als “ Ah, dag madam Toertjes’

Veel kijkers gaan heel erg op in hun dagelijkse aflevering, velen vereenzelvigen zich met de personages en situaties. Anderen houden zoveel van de personages dat de lijn tussen fictie en realiteit erg dun wordt.

Voor mezelf was het heel zwaar om afscheid te moeten nemen van de rol van Yvette. Temeer omdat er een drastisch einde werd voorzien. Ik vroeg en kreeg de tijd om de dood van Yvette voor te bereiden, daar ikzelf eerst tot rust wou komen. De moeilijke scenes werden opgenomen en gewaardeerd, wat me wel wat trots maakte.

Er was al veel reactie gekomen toen de kijkers te weten kwamen dat Yvette zou verdwijnen. Nu was de fictieve figuur er echt niet meer. Dit was voor velen, ook voor mezelf bijzonder moeilijk. Zeker ook omdat werd ingespeeld op de reacties van de kijkers en zonder mijn medeweten een rouwregister werd geopend en rouwprentjes werden voorzien! Maar vergeet niet dat ik, Chis Boni, spinglevend ben en ik nog volop van mijn leven wil genieten.

Een acteur is ook maar een mens met een gezin, famillie, vrienden,... Ge zou er zowaar depressief van worden.

De reacties van de kijkers bleven niet uit: protest, medevoelen, spijt, verdriet, alles was te lezen.

Al deze toestanden zijn nooit mijn ding geweest en het versterkt de relatie tussen fictie en realiteit.

Ik heb me steeds heel bewust uit de pers willen houden en dat werd gerespecteerd. Nu, en dat besef ik, kan het niet anders. Het zou dan ook heel onbeleefd zijn van niet te reageren en in de eerste plaats alle kijkers te bedanken voor hun grote sympathie voor Yvette die, zowel bij jong als oud, heel wat losweekte. Ze was blijkbaar een geliefde vrouw en oma die positieve gevoelens losmaakte. Als actrice stemt het me gelukkig dat ik Yvette bijna als een persoon van vlees en bloed heb mogen spelen.

Het is goed zo! (Zei ook Yvette).

Als actrice sluit ik een periode in mijn leven af. Ik wil nogmaals iedereen bedanken en groeten die bij THUIS betrokken waren. Ik heb er me goed gevoeld. En ik wil zeker de kijkers en de vele fans 1000 x bedanken. Jullie zorgen ervoor dat wij een mooie job hebben.

Met vriendelijke groeten,

Chris Boni

© VRT Ben Liguori