Donald Trump gaat Hillary Clinton dan toch niet vervolgen

In tegenstelling tot wat hij tijdens zijn kiescampagne vurig heeft beloofd, zal Donald Trump geen nieuw onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton nastreven eens hij president is. Dat zegt zijn campagnemanager Kellyanne Conway.

"Lock her up!" ("Sluit haar op!"). Het was een kreet die aanhangers van Trump op zowat elke bijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in koor schreeuwden (zie archiefvideo onder), niet in het minst aangestuurd door de man zelf. Die "haar", dat was uiteraard Hillary Clinton.

(Lees verder onder video)

Volgens Trump en de zijnen had ze strafbare feiten gepleegd door een private e-mailaccount te gebruiken toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was. Via haar Clinton Foundation zou ze zich bovendien aan corruptie schuldig hebben gemaakt, zo stelde Trump steevast.

"Je zou in de gevangenis zitten (indien ik president was)", snauwde hij haar dan ook toe tijdens het tweede presidentiële debat begin oktober (zie video onder). Hij verklaarde voorts plechtig dat hij een speciale openbaar aanklager zou aanstellen om haar te vervolgen indien hij het tot president zou schoppen.

(Lees verder onder video)

"Goeie zaak als Trump Clinton kan helpen genezen"

Nu dat laatste effectief is gelukt, laat Trump plots een heel ander geluid horen bij monde van zijn campagneleider Kellyanne Conway (kleine foto). In een gesprek met MSNBC zegt ze dat Trump geen nieuw onderzoek naar Clinton zal nastreven na zijn eedaflegging op 20 januari.

"Ik denk dat als de verkozen president, die ook het hoofd van je partij is, je nog voor zijn eedaflegging vertelt dat hij geen nieuw onderzoek voor ogen heeft, dat dit een erg sterke boodschap, toon en inhoud voor andere Republikeinen is", zegt ze.

"Clinton moet nog steeds leren aanvaarden dat een meerderheid van de Amerikanen haar niet eerlijk of betrouwbaar vindt", meent ze. "Als Donald Trump haar kan helpen genezen, dan is dat misschien een goeie zaak."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.