Eén op de vier ziekenhuizen moet personeel opvorderen tijdens betoging

Eén op de vier ziekenhuizen moet overmorgen personeel opvorderen om de dienstverlening te garanderen tijdens de betoging van de zorgsector. "Maar alle dringende behandelingen en ingrepen zullen sowieso doorgaan", zegt Zorgnet.

Werknemers van ziekenhuizen, zorginstellingen, kinderopvang, woonzorgcentra en cultuurcentra betogen donderdag voor meer personeel, hogere lonen en werkbaar werk.

Volgens de vakbonden is de actiebereidheid redelijk groot. Dat bevestigt ook Zorgnet, de koepel van de Vlaamse ziekenhuizen. "Op dit moment worden er veel besparingen gerealiseerd in de ziekenhuizen, en er zitten er nog meer aan te komen. De werkdruk neemt dus enorm toe voor het personeel. De druppel die de emmer deed overlopen, was de maatregel die minister De Block heeft aangekondigd om de extra vrije dagen voor oudere werknemers terug te schroeven of zelfs af te schaffen. Daar nu aan raken: dat is wat de mensen op straat drijft."

Zondagsbezetting

Ook als veel werknemers donderdag betogen, hoeven patiënten zich geen zorgen te maken over de dienstverlening. "De minimumdienstverlening is gewaarborgd, en er kunnen altijd mensen worden opgevorderd", zeggen de vakbonden.

Ook Zorgnet zegt dat sommige afdelingen in ziekenhuizen op zondagsbezetting zullen draaien. "Alle dringende behandelingen en ingrepen zullen sowieso doorgaan, daaraan zal niets wijzigen", zegt Klaartje Theunis van Zorgnet. "Wat niet dringend is, zal misschien hier en daar uitgesteld worden, maar de patiënt zal daarvan op de hoogte worden gebracht."