Egyptische Hof van Cassatie verwerpt doodstraf ex-president Mursi

Het Egyptische Hof van Cassatie heeft de doodstraf die ex-president Mohamed Mursi werd opgelegd, herroepen. De politicus van de partij Moslimbroerderschap wordt ervan beschuldigd te hebben gespioneerd voor de Palestijnse Hamas-beweging.
AP2013

Mursi is één van de 22 hooggeplaatste Moslimbroeders die vorig jaar werden veroordeeld voor spionage. Het Hof van Cassatie heeft nu echter alle veroordelingen binnen de zaak verworpen, inclusief de doodstraffen die aan Mohamed Badie, het hoofd van het Moslimbroederschap en 15 andere werden opgelegd. Vorige week herriep het gerecht al de doodstraf die Mursi in een andere zaak boven het hoofd hing. De ex-president van Egypte hoeft momenteel dus niet meer te vrezen voor een executie.

Mursi werd in 2011 democratisch verkozen na de val van Mubarak. Hij werd echter midden 2013 uit zijn functie ontzet door Abdel Fattah al-Sisi, nadat er massabetogingen op de been waren gekomen tegen zijn leiderschap. Onmiddellijk na zijn afzetting werd Mursi opgepakt en opgesloten in de gevangenis.