Groetjes uit Antarctica: VUB stuurt kinderen kerstwensen vanop de Zuidpool

Een kerstkaart in de bus krijgen die op de Zuidpool is afgestempeld? De Vrije Universiteit Brussel (VUB) maakt het dit jaar mogelijk voor kinderen. Al wat ze moeten doen is een wetenschapper die op Antarctica verblijft zelf een kerstwens sturen.

Het moet een van de meest afgelegen plekken op aarde zijn: het Zuidpoolstation Amundson-Scott op Antarctica. Toch brengen elk jaar honderden wetenschappers hier de feestdagen door.

Deze keer is Gwenhaël de Wasseige een van hen. Zij is een wetenschapper verbonden aan de VUB die binnenkort voor onderzoek naar het station trekt. Concreet zal ze een sensor installeren in de IceCube, een telescoop in de buurt van het station (zie foto's onder).

Voor Belgische kinderen heeft ze een unieke verrassing in petto: wie haar een kerstwens stuurt, krijgt begin volgend jaar een "Antarctikaartje" terug dat een postzegel van Antarctica draagt en dat op het postkantoor bij het station is afgestempeld.

Snel zijn is de boodschap: kerstwensen voor de Wasseige moeten voor zondag aanstaande bij de VUB aankomen (zie afbeelding onder). De kerstwensen eigenhandig afgeven, kan ook op de Dag van de Wetenschap die diezelfde dag in Brussel plaatsvindt. Het aantal "Antarctikaartjes" dat de wetenschapper vanop de Zuidpool kan versturen, is beperkt.