Limburgs platform bedeelt fruitoverschot door Russisch embargo aan armen

Het fruit dat, onder meer door het handelsembargo met Rusland, van de markt wordt gehaald, krijgt dankzij het Limburgse platform Depot Margot een nieuwe bestemming. Het sociaal distributieplatform uit Diepenbeek haalt appels en peren op bij een fruitveiling en verdeelt het vervolgens in kleine pakketjes aan mensen in armoede.

In totaal zijn er - samen met Voedselbank Limburg - 13 Limburgse voedselhulporganisaties aangesloten bij Depot Margot. "De voedselhulporganisaties die bij ons fruit en groenten bestellen, zoals de Sint-Vincentiusverenigingen, zijn ons heel dankbaar", klinkt het bij Depot Margot. "We proberen het hen zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat mensen in armoede zich beter kunnen verzorgen en gezond kunnen eten."

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bezocht vanmorgen het project. "Het is goed dat de distributie op deze manier wordt gewaarborgd", zegt hij. "Het fruit komt bovendien terecht bij hele specifieke doelgroepen waarvan we weten dat ze niet altijd voldoende fruit consumeren. Dankzij dit proefproject worden kansarme groepen aangezet om gezonder te eten en een gezonde levensstijl te ontwikkelen. In die zin is het dus bijzonder positief dat er van de situatie gebruik wordt gemaakt om een win-winsituatie te creëren."