Man vindt 100 kilo goud in geërfd huis in Normandië

Een Fransman uit Evreux in Normandië heeft 100 kilo goud gevonden in een huis dat hij geërfd had. De schat zou zo'n 3,5 miljoen euro waard zijn, een bedrag dat de vinder voor bijna de helft moet delen met de Franse belastingdienst.

De vondst bestond uit twee goudstaven van 12 kilo, 37 kleinere staven van 1 kilo en 5.000 muntstukken. Dat alles was werkelijk over alle hoeken van het huis verspreid: onder meubels, onder een stapel wasgoed en zelfs in een verpakking van een fles whiskey.

Al het goud blijkt legaal te zijn aangekocht in de jaren 50 en 60, zo bewijzen verschillende echtheidscertificaten. De schat is intussen geveild en daar zijn volgens La voix du Nord kopers uit het Zuiden van Frankrijk, uit de regio Parijs en uit Luxemburg bij betrokken.

De opbrengst moet de vinder echt delen met de Franse staat. Zo krijgt de Franse belastingdienst vanwege de erfbelasting 45 procent van de opbrengst.