Michel: "Verenigd Koninkrijk wil een sterke band met België"

De Britse regering is vast van plan een sterke economische en politieke band met België op te bouwen na de brexit. Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd na een onderhoud met zijn Britse collega Theresa May. Het was hun eerste ontmoeting sinds het brexitreferendum in juni.
AFP or licensors

Michel is vandaag naar Londen gereisd voor een gesprek met May. Dat begon om 11.25 uur plaatselijke tijd in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Voor aanvang schudden de twee duchtig handjes op de dorpel van het beroemde gebouw.

De twee regeringsleiders bespraken onder meer de strijd tegen terrorisme. Toch was het vooral de brexit die de agenda bepaalde. Vooraf liet Michel aan VRT Nieuws verstaan dat hij hoopte dat May hem meer klaarheid zou kunnen scheppen over haar intenties en over de timing van de Britse uitstap uit de Europese Unie (zie video onder).

"De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU starten in maart", zei hij na afloop. "Ik heb gepleit om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, maar ik stel vast dat hier op politiek niveau en in het parlement nog een proces met veel discussies loopt."

Toch toonde Michel zich optimistisch. "Ik stel ook vast dat de Britse regering een sterke politieke wil heeft om een sterke economische en politieke band met België op te bouwen", zei hij.