Nederlandse journalist krijgt meer dan drie jaar cel in Panama

Okke Ornstein, de Nederlandse journalist die vorige week opgepakt werd in Panama, krijgt drie jaar en vier maanden cel in Panama. Dat laat de advocaat van de journalist weten.

In 2012 werd de journalist al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden voor smaad en laster. Ornstein had een aantal artikelen gepubliceerd op zijn weblog "Bananama Republic" over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner. Die straf werd echter nooit uitgevoerd. Vorige week werd de journalist dan toch nog opgepakt op het vliegveld.

Volgens zijn advocate is zijn straf nu verdubbeld, laat zijn advocate weten. De reden daarvoor is niet duidelijk. "We wachten nog op de formele stukken van de rechtbank", zei de advocate aan Nu.nl.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat ze de zaak op de voet volgen. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) had zondag de arrestatie al scherp veroordeeld. "Ornstein wordt in deze kwestie afgestraft op een wijze die absoluut niet past in een democratische rechtsstaat."