Opnieuw bijna 15.000 ambtenaren ontslagen in Turkije

In Turkije zijn opnieuw bijna 15.000 ambtenaren op straat gezet. Het gaat om de zoveelste ontslagronde als gevolg van de poging tot staatsgreep op 15 juli. Ankara verdenkt de in ballingschap levende geestelijke Fethullah Gülen ervan achter de mislukte coup te zitten. De ontslagen ambtenaren zouden banden hebben met terroristische organisaties.

1.988 militairen, 7.586 politieagenten, 403 gendarmen en meer dan 5.000 ambtenaren zijn ontslagen en meer dan 375 instellingen en krantenkiosken zijn gesloten, klonk het vandaag in twee afzonderlijke mededelingen van de Turkse regering. Volgens de regering-Erdogan hebben ze één voor één banden met terroristische organisaties.

Sinds de poging tot coup zijn al meer dan 110.000 Turkse ambtenaren op straat gezet. Het gaat onder meer om militairen, rechters en magistraten en leerkrachten. 36.000 mensen zitten in de gevangenis of wachten op een proces wegens vermeende betrokkenheid bij terroristische organisaties.

Volgens Ankara hebben ze banden met de Gülenbeweging - door het regime "de Gülenistische terroristische beweging" genoemd. Die zou volgens de regering achter de poging tot staatsgreep zitten. Fethullah Gülen, die in ballingschap woont in de Amerikaanse staat Pennsylvania, ontkent echter met klem dat hij er ook maar iets mee te maken heeft.

Parallel met het offensief tegen de aanhangers van Gülen zijn de voorbije maanden ook politici opgepakt en instellingen gesloten die verdacht worden van banden met de Koerdische Arbeidersbeweging PKK.

In het Westen worden de gebeurtenissen in Turkije met grote ongerustheid gevolgd. Verschillende stemmen in Europa hebben al opgeroepen tot het stopzetten van de toetredingsgesprekken met de Europese Unie.

Volgens president Erdogan echter wil Turkije gewoon komaf maken met zijn vijanden in eigen land en daarbuiten. Hij dreigt ermee de doodstraf opnieuw in te voeren. Nog volgens Erdogan spant het Westen samen met de coupplegers en biedt het onderdak aan terroristen.